U 35 KVADRATA U GRDANJCIMA POKAZALO SE ZAJEDNIŠTVO Kako se i gradsko poglavarstvo »uvuklo« u kapelicu

Samoborskim krajem (23) Kapela sv. Josipa u Grdanjcima

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Josipa u Grdanjcima

Župna crkva sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom dovršena je i blagoslovljena 2011. Od 1986., kada je župu osnovao zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić, do vremena početka gradnje velebne župne crkve prošlo je 15 godina, a još 10 do njezina završetka. Na području župe nalazi se još kapela Majke Božje Kraljice Hrvata uz župnu crkvu u Maloj Jazbini, kapela sv. Križa na groblju Otruševcu, dvije male kapele u Bregani i desetak raspela u selima oko Luga.

U vrijeme završetka gradnje župne crkve mještani Grdanjaca podigli su kapelu sv. Josipa koju je 19. ožujka 2010. blagoslovio pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić. Kapela od 35 m2 izgrađena je sredstvima darovatelja i zauzimanjem mještana na poklonjenu zemljištu Dragice, Ivice i Anastazije Grdanjski. Crkvica je jedinstvenoga izgleda i slična je onima kakve su se gradile u mjestima i selima Hrvatske i Slovenije. Ispred pravilne četvrtaste lađe kosoga krova i otvorena stropa u unutrašnjosti dodano je uzdignuto otvoreno predvorje na stupovima s vršnom ostakljenom nišom u kojoj je smješten kip naslovnoga svetca te tekstom kratke molitve. Jednostavan zvonik šiljasta krova uzdiže se nad predvorjem. Kip sv. Josipa dar je samoborskoga Gradskoga poglavarstva. U unutrašnjosti su još postavljeni kipovi sv. Antuna Padovanskoga, Majke Božje i sv. Josipa te drveni križ iza oltara, a slike križnoga puta na zidovima. Oltar je poklonio i izradio klesar Mate Jerbić iz Svete Nedelje. Svetište je trostrano, suženo i odijeljeno od lađe lučnim zidom. Svetohranište se nalazi na desnom zidu lučnoga zida ispod kipa Blažene Djevice Marije. U zvoniku je zvono koje je poklonila župa. Kapela na bočnim i apsidalnim zidovima ima velike lučne prozore. Godine 2020. prostor oko kapele je uređen i ograđen.

Mise su na blagdane sv. Josipa 19. ožujka i Velike Gospe 15. kolovoza. U svibnju i listopadu održavaju se razne pobožnosti.