U MEĐUGORJU, KOLIJEVCI »ZLATNE HARFE«, PROSLAVLJEN JUBILEJ SMOTRE Kao nekad pjevalo 70 dječjih zborova

U subotu 11. svibnja uz župnu crkvu sv. Jakova u Međugorju, na prostoru uređenom za velika okupljanja vjernika na bogoslužju, okupilo se na misnom slavlju oko dvije tisuće djece – članova sedamdesetak dječjih župnih zborova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Povod njihova okupljanja bila je proslava 35. obljetnice osnivanja Festivala dječjih župnih zborova »Zlatna harfa«, koji je pod tim imenom prvi put održan u susjednoj hercegovačkoj župi Kočerin 1984. godine. Nošena prvim uspjesima, »Zlatna harfa« ubrzo se proširila diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovini, sve do Subotice u Srbiji.

»Zlatnoj harfi« od početaka je bio cilj njegovanje liturgijske glazbe među najmlađima u župnim zajednicama. Od tada pa do danas u njoj su se nizale i izmjenjivale generacije pjevača i pjevačica, instrumentalista i zborovođa, tekstopisaca i skladatelja, župnika, kapelana, pročelnika i svih onih koji su vodili brigu i podržavali rad svojih zborova u »Zlatnoj harfi«. I sada nakon 35 godina dječji župni zborovi ponovno su se kao nekada našli s nakanom da zahvale Gospodinu za sve milosne darove koje je kroz minule godine podario »Zlatnoj harfi«. Tako su na proslavu u Međugorje već u jutarnjim satima toga dana pristigli dječji zborovi iz župa Zadarske, Splitsko-makarske i Vrhbosanske nadbiskupije, zborovi iz Šibenske, Banjolučke, Mostarske i Dubrovačke biskupije. Zborovi Đakovačko-osječke i Zagrebačke nadbiskupije zbog velike udaljenosti nisu nazočili proslavi, ali su »Zlatnu harfu« održali istoga dana u svojim svetištima Ilači i Mariji Bistrici.

Izveden je i recital u kojem je autorica s. Zdenka Petrović ocrtala nastanak i djelovanje »Zlatne harfe«. Svečano misno slavlje uz koncelebraciju još dvadesetorice župnika i kapelana koji su dopratili svoje zborove na hrvatskom je jeziku predvodio posebni apostolski vizitator Svete Stolice za Međugorje poljski nadbiskup Henryk Hoser. Propovijed je, načinom izlaganja prilagođenim dječjemu duhu i njihovu uzrastu, izrekao župnik fra Marinko Šakota. Glazbene dijelove za vrijeme recitala i mise pjevali su svi nazočni zborovi uz pratnju orgulja i splitskoga puhačkoga kvinteta.

Radost toga dana nije krio pročelnik »Zlatne harfe« fra Stipica Grgat, nižući zahvale svima koji su bili ili su i danas uključeni u rad »Zlatne harfe«. Zborovima je uručen i prigodan dar – novoizdana zbirka skladba za dječji zbor »Uzmi me za ruku«. Kao uspomena na jubilarnu »Zlatnu harfu« ostat će i milenijska fotografija sudionika. (ZH)