VJEROUČITELJ NIKOLA KUZMIČIĆ Jedan od petnaestoro ovogodišnjih dobitnika nagrade Ponos Hrvatske

Nikola Kuzmičić
Nikola Kuzmičić

Jedan od petnaestero ovogodišnjih dobitnika nagrade Ponos Hrvatske je i Nikola Kuzmičić, vjeroučitelj u zagrebačkoj Gimnaziji Tituša Brezovačkoga. Svečana, trinaesta dodjela nagrade za humanost, hrabrost, poštenje i dobrotu, koju je dosad primilo više od dvije stotine osoba, održana je u petak 2. veljače u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske radiotelevizije, lista »24 sata« i udruge »Ponos Hrvatske«. Samohrani otac Kuzmičić, u dogovoru sa svojim sinovima, 44 500 kuna osvojenih u kvizu »Potjera« odlučio je darovati onima koji su u potrebi. Novac je podijelio na manje iznose i darovao različitim udrugama i pojedincima.

Primajući nagradu, na upit je li znao već pri dolasku na kviz da će novac darovati odgovorio je: »Naravno, sa sinovima sam dogovorio da ćemo darovati novac, jedino nismo znali koliko ćemo novca darovati. Srećom osvojilo se dovoljno da smo mogli podijeliti na više adresa. Mene posebno veseli da je dio novca dobila udruga ‘Betlehem’ koja se brine o najugroženijoj skupini ljudi u hrvatskom društvu i trudi se da se svako nerođeno dijete rodi.«

Svi dobitnici nagrade Ponos Hrvatske, istaknuo je Kuzmičić za Glas Koncila, pokazuju onu ljepšu, često prešućenu stranu Hrvatske, koja nam svjedoči da je ljubav domišljata i djelotvorna te da su »obični mali ljudi« spremni pomagati na razne načine vođeni željom da čine dobro čovjeku. Nikola Kuzmičić rođen je 24. rujna 1968. u Zastražišću na otoku Hvaru, a uz vjeroučiteljski poziv poznat je i po svojem književnom i novinarskom stvaralaštvu.