U NOVU ŠKOLSKU GODINU S Bogom na našoj strani!

PAPA NAS POTIČE
Zabrinutost je beskorisna
NASTAVLJAMO UČITI MOLITI
MATEMATIKA I(LI) VJERONAUK
Brojimo… i o vjeri učimo!
PISMO MISIONARA IZ UGANDE
ZANIMLJIVI ZEMLJOPIS
Hodočašće stazom viških čuvarica
DRAMOLET O VILI IZ SNOVA
Kako se stiže do rajskoga vrta?
RUBRIKA ZA PRVOPRIČESNIKE
Na »Mak-zadatku« poput novinara
PROVJERA NA POČETKU ŠKOLE
Tko je spreman za »polijetanje«?
SVETAČKE ZGODICE
Otkud lav svetomu Jeronimu?
MOJE ZANIMANJE
Što to radi IT dizajner
BLAŽ VAM ODGOVARA
Postoji li sveta Ivona?
PROLETUŠE SA SVIH STRANA
Od lego košnica do najezde kampera
RAZBIBRIGA ZA CIJELU OBITELJ
Zagonetke, testovi, pitalice, glavolomke, šale…

Uoči početka nove nastavne, vjeronaučne i katehetske godine djeci u ruke stiže novi broj Maloga koncila – Maka. Sa snažnom porukom na rujanskoj naslovnici »S Bogom na našoj strani«, dječji vjerski mjesečnik i u (n)ovoj godini izlaženja svojim sadržajem potiče i prati duhovno odrastanje djece te pomaže vjeroučiteljima i katehetama u osmišljavanju vjeronaučnih i katehetskih susreta. Pored redovitih, od ove godine i u novim rubrikama, od kojih jedna nosi naziv »Biblijske molitve«, a pokazuje aktualnost i »moć« molitava iz Svetoga pisma kojima Bog i nama danas osobno progovara, razgovara s nama. Za Bibliju kakvu danas čitamo zaslužan je velikan naše Crkve sv. Jeronim, prevoditelj i književnik. Osim što ga se može pobliže upoznati u rubrici »Svetačke zgodice«, sa svojim »ljubimcem« lavom pojavljuje se i na Makovu umetku, uz koji je vezan i lijep nagradni zadatak za sve čitatelje. Još malo o Bibliji, točnije, o sponi matematike i vjere, simbolike brojeva u kršćanstvu, doznaje se iz nove rubrike »Brojimo… i o vjeri učimo!«.

Za sve »trećaše« ova je godina posebna, u svojoj će se župnoj zajednici pripremati za dva sakramenta. Na to će ih, iz broja u broj, originalno i radosno poticati rubrika »Prvopričesnici na Mak-zadatku«. Tematski se nadovezuje i ponuđeni igrokaz »Novi prvopričesnici«. Pored »Vjerinog vrtića«, kojim se nudi bogat sadržaj za vjersku formaciju djece vrtićke i mlađe osnovnoškolske dobi, rubrika »Pisma iz misija« vodi u daleku ugandsku pokrajinu Karamoja, i upoznaje čitatelje sa životom u župi Morulem; »Zanimljivi zemljopis« poziva na originalno putovanje hodočasničkom stazom po otoku Visu i njegovim crkvama – viškim stoljetnim čuvaricama vjere i zavičaja. Ljeto je za nama… Za one koje žele izraditi podsjetnik na njih tu je rubrika »Znam sam« i teta Veronika s unikatnim stalkom za uspomene.

Kakvo je to zanimanje »IT-dizajner«; Zašto se kaže »vrijedan kao mrav«; Kako do vile iz snova; Jeste li spremni za »polijetanje« u novu školsku godinu; Postoji li sv. Ivona?… – samo su neka od pitanja na koja se odgovori kriju na stranicama novoga broja. Makovcima već dobro poznati razbibrižni i poučni sadržaji za cijelu obitelj nude se u obliku brojnih zagonetaka, testova, pitalica, glavolomki, šala… Pozornost privlače riječi i djela naših makovaca, o kojima se može čitati u rubrikama »Makovci javljaju« te »Pišemo, rišemo«.

Mi smo vas se, dragi naši čitatelji, cijelim bićem zaželjeli, vaše razglednice s oduševljenjem primali, a vaša pisma s nestrpljenjem do zadnjega retka iščitali… Hvala vam! Vi ste pravi makov(c)i! Sada smo opet zajedno, puni duha i vjere, krenimo u nove životne zgode, hrabro, s Bogom, na našoj strani!