»U ZAGRLJAJU LIBERTASA« Ukrajinska djeca ispjevala pjesmu

Ljetovanje u Dubrovniku za ukrajinsku djecu

Caritas Dubrovačke biskupije u drugoj polovici srpnja i početkom kolovoza ugostio je u dva termina stotinjak djece iz ukrajinskih gradova Vinicje i Odese na ljetovanju »U zagrljaju Libertasa«. Aktivnim ljetovanjem i upoznavanjem s brojnim sadržajima željelo se ukrajinskoj djeci olakšati dane djetinjstva koji su, nažalost, praćeni ratom u njihovoj domovini. Svakoga su dana za njih bile organizirane različite aktivnosti.

U prostorima Biskupijskoga sjemeništa gdje su djeca boravila djeci iz Vinicje veliko iznenađenje i radost kroz pjesmu donio je dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos koji je održao glazbenu radionicu. Zajedničkim idejama i prijedlozima osmišljeni su i nastali stihovi i glazba za pjesmu »Ukrajina smo ti i ja« koja je svojevrsna molitva za mir u Ukrajini, ali i cijelom svijetu. I djeca iz Odese također su imala priliku sudjelovati na glazbenoj radionici tijekom koje su snimljeni kadrovi ispred crkve sv. Ignacija pa će uz pjesmu biti objavljen i video. U oba termina ljetovanja nisu izostale ni prijateljske nogometne utakmice s djecom iz župe Presvetoga Spasitelja u Mokošici te djecom iz Nogometnoga kluba Župa dubrovačka. Djeca iz Ukrajine obišla su i znamenite dubrovačke zidine, katedralu i Biskupsku palaču, samostan Male braće, akvarij i Knežev dvor. Obišli su i Muzej Domovinskoga rata te su pogledom sa Srđa na Dubrovnik mogla doživjeti ne samo ljepotu grada, nego i svjedočiti da rat ima kraj. S prvom skupinom ukrajinske djece susreo se dubrovački biskup Roko Glasnović te s njima slavio misu, a druga se skupina susrela s generalnim vikarom Dubrovačke biskupije mons. Ivicom Pervanom, koji im je uručio prigodne darove i izrazio suosjećanje sa stanjem u Ukrajini. O dojmovima s ljetovanja, druženja i aktivnosti govorili su dječji osmijesi i suze na odlasku iz grada te mnogobrojne riječi hvale i zahvalnosti.

Caritasovi djelatnici i volonteri svakoga su dana bili uz djecu iz Ukrajine, a veliko su srce pokazali mnogobrojni sponzori i donatori koji su rado besplatno ponudili svoje usluge te na raspolaganje stavili svoje vrijeme. Ljetovanje je dio pilot-programa za potporu Ukrajini, nastaloga u suradnji s Američkim Caritasom (CRS), a kojim koordinira Hrvatski Caritas. (AT)