UČIMO MOLITI: MOLITVA VJERNIKA Komu se molimo?

»Po Kristu, i s Kristom, i u Kristu, tebi Bogu, Ocu svemogućemu, u jedinstvu Duha Svetoga, svaka čast i slava u sve vijeke vjekova, Amen.« Taj svečani zaziv na kraju euharistijske molitve mnogo nam govori o tome kako i komu upravljamo svoje molitve u svetoj misi.

Znamo da je Bog trojstven, tj. da su u Bogu tri osobe istoga božanstva: Bog Otac, Bog Sin Isus Krist i Bog Duh Sveti. Premda su tri božanske osobe, oni su uvijek jedan Bog u savršenom jedinstvu i zajedništvu Presvetoga Trojstva. U različitim prilikama možemo se moliti pojedinačno Bogu Ocu, Isusu Kristu ili Duhu Svetomu, no u svetoj misi naše su molitve gotovo uvijek upućene izravno Bogu Ocu.

Ocu po Sinu, u snazi Duha

Molimo se Ocu po Kristu Gospodinu, koji nas je naučio Boga zvati Ocem, a u snazi i nadahnuću Duha Svetoga. To je pravilo i za molitve vjernika. U uvodu molitve vjernika svećenik redovito poziva okupljene da se molitvom obrate nebeskomu Ocu, a u zaključku izgovara riječi: »Po Kristu, Gospodinu našemu.« To znači da su sve molitve upućene Bogu Ocu te da ih izgovaramo u Isusovo ime potpomognuti Duhom Svetim.

Ako zavirimo u crkvene knjige, vidjet ćemo da se u zazivima molitve vjernika Boga Oca najčešće oslovljava s »Gospodine«, »Svemogući Bože«, »Oče nebeski«, »Oče sveti«, »Milosrdni Oče«. Određenim blagdanima u kojima se slave važni događaji Isusova života, molitva se upućuje Isusu Kristu, kojemu se onda obraćamo izrazima: »Gospodine Isuse«, »Uskrsli Gospodine«, »Kruše života«, »Dobri pastiru«, »Isuse učitelju«, ili na neki drugi način. Za blagdan Duhova prikladno je molitvu usredotočiti na Duha Svetoga, a o blagdanu Presvetoga Trojstva može se Bogu obratiti i imenom Trojstva. Dakle, molitva vjernika uvijek je usmjerena Bogu Ocu, ali nije pogrješno izreći ju i prema drugim božanskim osobama.

Svete se moli za zagovor

Pogrješno bi bilo u središte molitve staviti svetce. Svetcima i blaženicima Crkve mi se ne molimo kao Bogu da nas usliše, nego im odajemo počast oživljujući njihov primjer života i zazivajući njihov zagovor. Zagovor svetaca jednostavno znači da i ljudi u nebu mogu moliti s nama i za nas. Jedan od predloženih uvoda u molitvu vjernika za svetkovinu Svih svetih, 1. studenoga, glasi: »Okruženi našom braćom i sestrama, koje je Gospodin uresio nebeskom slavom, molimo Boga Oca da i nas posveti.«

Četiri dijela zaziva

Pojedinačni zazivi molitve vjernika mogu biti vrlo kratki kada se u njima spominje samo osoba ili nakana molitve jer se podrazumijeva da se obraćamo Bogu. Zazivi mogu biti i dugački, ali nije primjereno da budu predugački.

Po svojoj strukturi, svaki se zaziv sastoji od četiriju osnovnih dijelova:

  1. Oslovljavanje Boga Oca ili druge božanske osobe.
  2. Mala ispovijest vjere ili spomen na neko djelo koje je Bog već za nas učinio.
  3. Imenovanje osobe ili osoba za koje molimo.
  4. Nakana ili molba koja se prikazuje.

To su elementi koje je dobro imati na umu ako želimo i sami pokušati sastaviti molitvu vjernika.

A. Katanec