UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA ČIJI ČLANOVI ZNAJU KAKO ZAHVALITI DOBROČINITELJIMA Snaga kroz zajedništvo

Snimio: V. Čutura
Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata RH, podružnica Osječko-baranjske županije; Zdenko Kraljik, predsjednik

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata RH – podružnica Osječko-baranjske županije osnovana je još u ratnim godinama (1993.) pod imenom Udruga hrvatskih veterana Domovinskoga rata Osječko-baranjske županije. Cilj joj je bio pružiti podršku suborcima i stradalnicima, a 2002. godine dobiva sadašnji naziv. Ustrojena je teritorijalno i djeluje na cijelom području Osječko-baranjske županije putem ogranaka: Donji Miholjac, Valpovo, Osijek, Darda, Kneževi Vinogradi, Đakovo, Erdut te Klub »Laslovo«.

U humanitarnim aktivnostima

Program rada udruge usmjeren je na promicanje istine o Domovinskom ratu i spomen-obljetnica iz Domovinskoga rata, skrb o braniteljima i članovima njihovih obitelji te humanitarnu djelatnost. Udruga se već godinama skrbi o djeci hrvatskih branitelja iz višečlanih obitelji putem kumstava, odnosno stipendija. Tijekom nekoliko godina udruga je donirala 50-ak prijenosnih računala za studente iz obitelji hrvatskih branitelja slabijega imovinskoga stanja. Članovi udruge, hrvatski branitelji, rado se uključuju u humanitarne aktivnosti u svojoj zajednici, ali ih i sami organiziraju.

Program rada udruge usmjeren je na promicanje istine o Domovinskom ratu i spomen-obljetnica iz Domovinskoga rata, skrb o braniteljima i članovima njihovih obitelji te humanitarnu djelatnost. Udruga se već godinama skrbi o djeci hrvatskih branitelja iz višečlanih obitelji putem kumstava, odnosno stipendija.

Posljednja humanitarna aktivnost bila je ličenje Odjela ortopedije KBC-a Osijek, gdje su članovi radili gotovo mjesec dana. Hrvatski branitelji na taj su način željeli zahvaliti bolnici i njezinim djelatnicima koji su se o njima brinuli kad im je bilo najteže. Sličnu akciju proveo je i ogranak Klub »Laslovo«. Oni su se organizirali i pomogli svojim humanitarnim radom i obojili zidove tamošnje osnovne škole.

»Branitelj za branitelja«

Uz brojne humanitarne aktivnosti, udruga organizira druženja, športska natjecanja te hodočašća i duhovne obnove za branitelje i njihove obitelji. Na taj se način promiče zajedništvo i međusobna potpora. Iskustva su pokazala da hodočašća i duhovne obnove iznimno osnažuju populaciju stradalnika koja je proživjela brojne životne tragedije, a kao posljedicu rata imaju invaliditet ili su oboljeli od kroničnih bolesti. Članovi udruge pomažu svojim najranjivijim, bolesnim suborcima kroz razne oblike volontiranja, a bili su i jedni od organizatora te polaznici tečaja »Branitelj za branitelja« s ciljem usvajanja znanja i vještina kojima bi mogli pružiti kvalitetnu pomoć potrebitima.

Što se tiče funkcioniranja na terenu, podružnica nema poteškoća unutar same udruge, međutim poteškoće nastaju u komunikaciji s lokalnom upravom. Nije pravilo, ali ima primjera da lokalna uprava ne prepoznaje potrebe branitelja i njihovih obitelji, što se onda odražava na provedbu planiranih aktivnosti udruge. Sustav koji se brine o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji prepoznaje probleme i dobro je zamišljen, ali je često inertan jer se najveći dio vremena bavi birokracijom.