SPLITSKI MOST UZ RANJIVE Prelaženje životnih zaprjeka

Udruga MoSt
Đordana Barbarić, predsjednica udruge »MoSt« Split

Stvaranje zajednice u kojoj nema socijalno isključenih i briga za one kojima je pomoć potrebna temeljna je misija udruge »MoSt« koja djeluje na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini od 1995. godine.

Uređivali okoliš

»MoSt« provodi četiri temeljna programa: promociju i razvoj volonterskoga rada mladih, psihosocijalnu podršku djeci, mladima s problemima u ponašanju i njihovim obiteljima, skrb i brigu o beskućnicima i borbu protiv siromaštva te je centar znanja za društveno uključivanje i suzbijanje siromaštva.

Radom udruge više od tisuću mladih educiralo se i uključilo u pomagački rad s ranjivim skupinama i u akcije za dobrobit grada. »MoSt« je afirmirao volonterski rad mladih, organizirajući Sajam ideja i niz akcija u kojima su mladi uređivali okoliš splitskih dječjih vrtića, čistili plaže, izvore rijeka i park-šumu Marjan, prikupljali hranu i nosili pakete hrane na stotine različitih adresa građanima koji žive u siromaštvu.

Djelotvoran program za mlade

Udruga je započela 1999. provoditi poseban odgojni postupak (POP) bez adekvatnoga prostora, opreme, novca i bez podrške struke, samo s jednom koordinatoricom i nekoliko vršnjaka pomagača kao program pomoći mladim počiniteljima kaznenih djela »prvi put«. Grad Split prihvatio je potpuno nov pristup u radu na području maloljetničke delinkvencije i »MoSt« je, korak po korak, započeo stvarati djelotvoran program za mlade u riziku. POP program s vremenom je postao priznat kao učinkovit model prevencije, savjetodavni je rad dobio licenciju te sada ima tim stručnjaka i više od 50 »vršnjaka pomagača« godišnje, prerastavši tako u Centar za podršku mladima s problemima u ponašanju.

Centar za beskućnike na novoj adresi s prenoćištem koje osigurava smještaj za 35 osoba, kuhinju, veliki dnevni prostor, biblioteku, mogućnost uporabe interneta

»MoSt« je 2006. pokrenuo povezivanje svih u Hrvatskoj koji se bave problematikom beskućništva, okupio je sve relevantne u Splitu, organizirao izložbu i 1. nacionalni skup o beskućnicima, pokrenuo mrežnu stranicu Beskucnici.info te udario temelje za stvaranje Hrvatske mreže za beskućnike. Provodi i niz aktivnosti usmjerenih na pomoć toj populaciji. Organizacija tradicionalne akcije »A di si ti!« okuplja tisuće sugrađana u prikupljanju proizvoda za humanitarni buvljak već punih 18 godina, a više tisuća građana, okupljenih u inicijativi OLALA 366 večera, više od sedam godina, kuha svaku večer za korisnike prenoćišta, i to je jedinstven primjer građanske solidarnosti.

Radno-okupacijske radionice

Na taj način osmišljena je i socijalna samoposluga i građani su imali priliku donirati koliko mogu, čime su osigurali pune police i mogućnost dijeljenja hrane za više stotina pojedinaca i obitelji koje žive u dubokom siromaštvu. Od 2014. otvoren je Centar za beskućnike na novoj adresi s prenoćištem koje osigurava smještaj za 35 osoba, kuhinju, veliki dnevni prostor, biblioteku, mogućnost uporabe interneta te poludnevni boravak s radno-okupacijskim radionicama i raznim drugim sadržajima za unaprjeđenje kvalitete života beskućnika.