UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA LIJEČENIH OD PTSP GRADA BJELOVARA Radom liječe rane i pomažu

Članovi udruge uređuju i okoliš u akciji »Zelena čistka« i mnogim drugima
Mirko Tukerić, tajnik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a grada Bjelovara

Kao posljedicu ratnih događanja, hrvatski branitelji nose brojne fizičke i psihičke ožiljke pa su osnovali udrugu kojoj je cilj biti podrška jedni drugima, osjećati se korisnima i pomagati zajednici u kojoj žive. Članovi udruge uključuju se u pomoć gradu u kojem žive oko svake manifestacije koja se organizira, kao na primjer ukrašavanje gradskoga trga, pomoć u distribuciji materijala za Gradske vijećnike, uređenje okoliša i mnoge druge aktivnosti koje provodi Grad. Zbog svojih aktivnosti, članovi udruge dobili su i pojedinačna priznanja za izniman doprinos u demokratskom usmjerenju i promicanju ugleda Bjelovarsko-bilogorske županije.

Branitelji su aktivno uključeni i u život biskupije, svojih župa i Caritasa. Među ostalim, na velikim crkvenim događanjima u biskupiji prilikom dolaska većega broja vjernika, kada se organizira ručak, hrvatski branitelji kuhaju ručak i priključuju se zajedničkomu misnom slavlju i druženju. Uključuju se i u pomoć Caritasu, posebno kad je potrebna pomoć prilikom istovara robe.

Članovi udruge uređuju i okoliš u akciji »Zelena čistka« i mnogim drugima. Tako su među ostalim uredili okoliš gradskoga igrališta koji je zarastao u korov, uredili su zapušteni prostor u bolnici koji je sada u funkciji za potrebe psihijatrije i slično. Udruga je bila uključena i u MUP-ovu anonimnu organizaciju predaje eksplozivnih sredstava.

Usmjereni su i na pomoć bolesnima i nemoćnima. Tako su među ostalim pomagali starijim sugrađanima u čišćenju snijega i drugim poslovima koje ne mogu sami obavljati. Posebno pomažu suborcima koji nisu ostvarili neka od pripadajućih prava, koji su na liječenju ili žive u teškim socijalno – ekonomskim uvjetima. U tu svrhu članovi udruge pokreću razne humanitarne aktivnosti, organiziraju zastupanja i savjetovanja za članove, susrete sa stručnjacima te posjećuju svoje kolege u bolnici. Kako bi pomogli u suzbijanju alkoholizma u nekih članova, pokrenut je i projekt u kojem su organizirani anonimni sastanci članova udruge.

U projektu »Domovinski rat i dječji sat« koji financira Ministarstvo branitelja s učenicima osnovne škole posjetili su mjesta stradanja Vukovar i Škabrnju, a osim toga učenike osnovne škole upoznaju s činjenicama i stradanjima u Domovinskom ratu. Nadalje, udruga je prepoznata i po organizaciji športskih susreta branitelja te po športskim postignućima za koje su dobili mnoga priznanja.