UHVIDR-A PLITVIČKA JEZERA Briga za ljude i okoliš

Udruga hrvatskih invalida Domovinskog rata Plitvička jezera
UHVIDR-a Plitvička jezera, predsjednik Marijan Marković

Hrvatski branitelji s područja Plitvičkih jezera i okolice osnovali su Udrugu hrvatskih invalida Domovinskog rata na svojem području odmah nakon rata, 1996. godine. Među najvećim problemima bio je tada gubitak posla koji je najviše uvjetovan naglom privatizacijom. Osim toga, umirovljivani su branitelji koji su mogli pridonijeti društvu, ali im je društvo trebalo pomoći u pronalaženju odgovarajućega radnoga mjesta prilagođenoga njihovim preostalim sposobnostima. Zbog toga su, osim branitelja, bile ugrožene i njihove obitelji pa je stoga cilj ove udruge pružanje pomoći hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. Udruga je u tom području činila mnogo, posebno u pomoći glede ostvarivanja prava i statusa onim braniteljima koji se nisu mogli sami zauzeti za sebe i svoju obitelj. Nadalje, najveća pomoć u određenim teškim situacijama bolesti, nemoći, smrti, obiteljskih problema upravo su bili branitelji članovi udruge, koji su si međusobno pomagali. No osim međusobne podrške, branitelji su se uključili i u pomoć lokalnoj zajednici u želji poboljšanja uvjeta života, zaštite okoliša te pomoći starijima i nemoćnima.

Neki članovi bili su uključeni u pomoć pri osnivanju pučke kuhinje i dijeljenju hrane starim i nemoćnim osobama koju je organizirao lokalni župnik i koja je u jednom razdoblju djelovala na tim prostorima. Osim toga, niz godina hrvatski su branitelji uključeni u akciju »Zelena čistka« u kojoj se provodi čišćenje okoliša i odvoz smeća.

Posebno se ova udruga zalaže za očuvanje hrvatskoga nacionalnoga ponosa – Nacionalnoga parka Plitvička jezera. UHVIDR-a Plitvička jezera zajedno s braniteljima okolnih mjesta organizirala je prosvjede u cilju upozoravanja javnosti i slanja apela koji će zaustaviti uništavanje prirode. Osim toga, jedna od aktivnosti rada udruge jest i spomen na obljetnice vezane uz događanja u Domovinskom ratu. Kroz te aktivnosti udruga uključuje stanovništvo, škole i vrtiće kako bi se sačuvalo sjećanje na žrtve u stvaranju hrvatske države.