UDRUGA »SRCE«, SVETI IVAN ZELINA Briga za sadašnjost i budućnost

Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji »Srce«, Sveti Ivan Zelina
Đurđa Penava, predsjednica Udruge djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji »Srce«, Sveti Ivan Zelina

Od grupice majki djece s teškoćama u razvoju koje su se prije petnaestak godina počele okupljati u prostorijama Caritasa nastala je udruga koja se danas brine o dvjestotinjak članova, djece s teškoćama i osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Podršku članovima Udruga pruža raznim programima, pa tako postoji poludnevni boravak za mlade i odrasle osobe s invaliditetom koji su nakon nekoga oblika školovanja prepušteni brizi obitelji. Oni imaju osiguran prijevoz kombijem prilagođenim rampom za osobe u invalidskim kolicima. Poludnevni boravak obogaćuju komunikacijske, glazbene, dramske, kreativne, rekreativne i novinarske radionice te osposobljavanja za svakodnevne vještine za samostalni život, kao i radionice samozastupanja. Mlađoj djeci pruža se psihosocijalna podrška logopedskim postupcima, fizikalnim tretmanima, radno-okupacijskim tretmanima, terapijama senzorne integracije te rehabilitacijskim postupcima stručnoga educiranoga tima.

Tu su i programi za uključivanje korisnika u život lokalne zajednice koji se realiziraju nastupima, izložbama, sajmovima, koncertima i raznim sudjelovanjima na društvenim događajima. Važan je segment rada podrška roditeljima i obiteljima bilo savjetovanjima socijalnoga radnika i psihologa ili podrškom stručnjaka kroz grupne podrške i male škole roditeljstva. Udruga je uspjela za svoje članove osigurati i osobnu asistenciju od dječjega vrtića, u osnovnim školama te u obiteljima za osobe s najvećim stupnjem invaliditeta.

Velik dio aktivnosti odvija se u vlastitom, potpuno prilagođenom i opremljenom prostoru veličine 390 m2 koji je udruga raznim humanitarnim akcijama i donacijama izgradila 2012. godine na zemljištu darovanom od Grada Svetoga Ivana Zeline. Po svim referencama udruga postaje dnevni centar u zajednici s ciljem da svako dijete s teškoćama i osoba s invaliditetom određuju svoje životne ciljeve prema svojim specifičnim mogućnostima. Za funkcioniranje udruge osobito je važna potpora lokalne i regionalne uprave i samouprave koju udruga ima od prvoga dana na visokoj razini, a isto tako velik dio sredstava realizira se uz podršku ministarstava, Europske unije, raznih zaklada te privrednih subjekata, obrtnika i građana.

Volonterski ljudi iz zajednice neposredno pomažu osobama s teškoćama ili pak pomažu u izradi ukrasnih i unikatnih proizvoda. Na godišnjoj razini udio volonterskih sati iznosi do 3500 uz 80-ak volontera. U planu proširenja aktivnosti je osnaživanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom za otvoreno tržište rada ili socijalno poduzetništvo u sklopu udruge te uvođenje procesa za organizirano samostalno stanovanje osoba s invaliditetom nakon smrti njihovih roditelja.