UMRO NA GLASU SVETOSTI 20. ožujka 1917. rođen o. Augustin Augustinović, hrvatski sin i »preporoditelj« Venezuele

O. Augustin Augustinović

U poetski najbrojnijem i najraznolikijem naraštaju katoličkih pisaca prošloga stoljeća zapaženo mjesto ima i franjevac Augustin Augustinović, poznatiji pod pseudonimom Tin Tinović.

Rođen je 20. ožujka 1917. u Gornjoj Skakavi u Dubravama (Brčko), dobivši krsno ime Anto. Pohađao je Franjevačko sjemenište odnosno gimnaziju u Visokom, novicijat u samostanu Gorici kod Livna, a filozofsko-teološki studij u Zagrebu i Sarajevu. Za svećenika je zaređen 1941. Potom je pošao na studij biblike na Papinskom sveučilištu »Antonianumu«, gdje je magistrirao, a 1945. doktorirao. Stručno usavršavanje nastavio je na Papinskom biblijskom institutu u Rimu te u Jeruzalemu, gdje je od 1947. do 1952. bio profesor biblike na Franjevačkom biblijskom institutu. Onemogućen vratiti se u rodnu Bosnu, otišao je kao misionar u Venezuelu 1952., gdje je započeo »Kratke kršćanske tečajeve«, tada već po cijelom svijetu poznate pod španjolskim nazivom »Cursillos« – »Kursiljo«.

Objavivši 1930. prvu pjesmu, cijeli je život književno djelovao, prvo u domovinskom katoličkom tisku, gdje je objavljivao poeziju i prozu, a potom i u iseljeničkom tisku. Osim toga, u Jeruzalemu i Venezueli u bogoslovnim časopisima objavio je na talijanskom odnosno španjolskom jeziku četiristotinjak članaka i tridesetak knjiga! Najveću pozornost izazvala je »Historia de Jesus I-II«, koju je napisao od 1980. do 1984. Prevedena je na više od pedeset jezika, a sam je knjigu preveo na hrvatski pod naslovom »Povijest Isusova«. Na hrvatskom su mu objavljene i knjige novela »Priče iz doline« i autobiografski zapisi »Od obale do obale«. Umro je 24. srpnja 1998. na glasu svetosti. Mjesni biskup na petu obljetnicu smrti pokrenuo je službeni proces za njegovo proglašenje blaženim. (L.)