UMRO NA GLASU SVETOSTI 20. ožujka 1917. rođen o. Augustin Augustinović, hrvatski sin i »preporoditelj« Venezuele

O. Augustin Augustinović

U poetski najbrojnijem i najraznolikijem naraštaju katoličkih pisaca prošloga stoljeća zapaženo mjesto ima i franjevac Augustin Augustinović, poznatiji pod pseudonimom Tin Tinović.

Rođen je 20. ožujka 1917. u Gornjoj Skakavi u Dubravama (Brčko), dobivši krsno ime Anto. Pohađao je Franjevačko sjemenište odnosno gimnaziju u Visokom, novicijat u samostanu Gorici kod Livna, a filozofsko-teološki studij u Zagrebu i Sarajevu. Za svećenika je zaređen 1941. Potom je pošao na studij biblike na Papinskom sveučilištu »Antonianumu«, gdje je magistrirao, a 1945. doktorirao. Stručno usavršavanje nastavio je na Papinskom biblijskom institutu u Rimu te u Jeruzalemu, gdje je od 1947. do 1952. bio profesor biblike na Franjevačkom biblijskom institutu. Onemogućen vratiti se u rodnu Bosnu, otišao je kao misionar u Venezuelu 1952., gdje je započeo »Kratke kršćanske tečajeve«, tada već po cijelom svijetu poznate pod španjolskim nazivom »Cursillos« – »Kursiljo«.

Objavivši 1930. prvu pjesmu, cijeli je život književno djelovao, prvo u domovinskom katoličkom tisku, gdje je objavljivao poeziju i prozu, a potom i u iseljeničkom tisku. Osim toga, u Jeruzalemu i Venezueli u bogoslovnim časopisima objavio je na talijanskom odnosno španjolskom jeziku četiristotinjak članaka i tridesetak knjiga! Najveću pozornost izazvala je »Historia de Jesus I-II«, koju je napisao od 1980. do 1984. Prevedena je na više od pedeset jezika, a sam je knjigu preveo na hrvatski pod naslovom »Povijest Isusova«. Na hrvatskom su mu objavljene i knjige novela »Priče iz doline« i autobiografski zapisi »Od obale do obale«. Umro je 24. srpnja 1998. na glasu svetosti. Mjesni biskup na petu obljetnicu smrti pokrenuo je službeni proces za njegovo proglašenje blaženim. (L.)

IZVORGlas Koncila br. 11/2021.
Prethodni članakU POVODU OBJAVLJIVANJA KNJIGE O GLASOVITOM PRAVOSLAVNOM TEOLOGU GRGURU PALAMASU GOVORE AUTORI Kršćanska tradicija Istoka i Zapada nepotpune su jedna bez druge
Sljedeći članakNA DJELU JE U BAČKOJ ZAKONSKI I PRAVNO NEUTEMELJENA INICIJATIVA Pozadina zatiranja hrvatskoga (jezičnoga) identiteta Bunjevaca