UZ BIBLIJU I ZNANOST Poznati meteorolog na dječjem ljetu poučavao o »svetačkoj« i »svjetovnoj« prognozi

USKOPLJE U organizaciji Franjevačke mladeži Uskoplje u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije od 30. kolovoza do 3. rujna održano je »Dječje ljeto 2023. – uz Bibliju i znanost«. Ove godine program je bio posvećen meteorologiji pa je gost predavač i animator programa bio poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula. Tijekom petodnevnih aktivnosti 98 djece od prvoga do sedmoga razreda osnovne škole kroz igru, zabavu i druženje upoznalo se s prvih pet knjiga Biblije, s mnogim osobama i događajima, kao i s nekim osnovnim meteorološkim pojmovima.

Podijeljeni u četiri skupine vođene mladim animatorima Frame upoznali su više o detaljima života Adama, Noe, Abrahama i Mojsija, gledali biblijske crtiće o njima te pripremali i izlagali radove o njihovu životu. Dani su bili ispunjeni duhovnom glazbom, raznim društvenim igrama, osobito u subotu posvećenim meteorologiji – sunčastim, oblačastim, vjetropirastim i kapljičastim igrama koje su potaknula predavanja meteorologa Vakule. Vakula je sa školarcima razgovarao i podučavao ih razlikama između »svetačkih« i »svjetovnih« prognoza, a predškolarcima je govorio o biblijskim vremenastim pričama – i pritom promovirao svoje slikovnice o temi meteorologije. Približio je djeci neke često spominjane meteorološke termine kako bi bolje razumjela i imala koristi od meteoroloških informacija, posebice u doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnoga zatopljenja.

I u Bibliji ima meteoroloških pojava

Meteorolog s tri desetljeća dugim radnim iskustvom održao je i predavanje »Meteorologija u prvih pet knjiga Biblije«, koje je 31. kolovoza došlo poslušati 180 roditelja, djece i župljana. Tijekom predavanja citate iz Biblije koji govore o meteorološkim pojavama Vakula je iskoristio za edukaciju o važnosti meteorologije u svakodnevnom životu, s naglaskom na klimatske promjene.

Vakula je već gotovo 29 godina meteorolog s diplomom dipl. ing. fizike – geofizike s meteorologijom Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i pritom više od 27 godina u medijima, ponajviše na mnogobrojnim medijskim platformama Hrvatske radiotelevizije.

Kristina Čavara