UZ DAN SVETOGA DJETINJSTVA Djeca misionari u Ekvadoru i Ruandi

DJECA MISIONARI U EKVADORU
U Ekvadoru, zemlji Južne Amerike, bilo je i još uvijek ima mnogo misionara, koji su došli navijestiti Božju riječ i nahraniti gladne, pomoći najsiromašnijima i beskućnicima. I ja sam prije točno 34 godine došla u Ekvador kao misionarka, i još imam puno posla…

Kao i u svim zemljama svijeta, i u Ekvadoru postoje Papinska misijska djela, koja promiču aktivnosti djece misionara. Zato u svim našim kršćanskim zajednicama, osim uobičajenoga vjeronauka, postoji i skupina Mali misionari. Njihov se program zove “Djeca pomažu djeci”.

Što rade naši mali misionari?

Održavaju svoje redovite susrete na kojima se igraju, razgovaraju, dijele osjećaje, uče biti prijatelji, slušaju i uče o Isusu i njegovim djelima. Uče biti kao Isus.

Pomoću misijske krunice upoznaju kontinente i ljude koji ondje žive. Upoznaju njihovu kulturu, probleme i potrebe. Želeći biti mali misionari, uče od Isusa naviještati Božju riječ i pomagati djeci koja su siromašnija od njih, koja su bolesna, gladna i nemaju mogućnost ići u školu. Stoga redovito posjećuju bolesnu dječicu i dijele svoje igračke s djecom koja nikada nisu imala ni vidjela pravu igračku.

Djeca mali misionari žele postati veliki misionari i navjestitelji Božje riječi u dalekim zemljama, gdje Isusa još ne poznaju.

I ti si pozvan da budeš mali misionar, a kad narasteš – možda i veliki! Svoj djeci i svim čitateljima “Maloga koncila”, a posebno svim malim misionarima, želim sretan i blagoslovljen rođendan Isusov – sretan Božić i blagoslovljenu novu 2019. godinu!

Misionarka u Ekvadoru s. Klementina Banožić,
redovnica Družbe službenica milosrđa

PJEVAČI BETLEHEMSKE ZVIJEZDE
Na blagdan Sveta tri kralja slavimo Dan svetoga Djetinjstva. Na poseban je to način vidljivo po djeci – Pjevačima betlehemske zvijezde!

Već 175 godina Djelo sv. Djetinjstva želi pobuditi u djeci želju da budu misionari, pod geslom “Djeca pomažu djeci”. Uče djecu o potrebama djece iz drugih krajeva svijeta i potiču ih na solidarnost te na ljubav za misije.

Pjevači betlehemske zvijezde (na njemačkom “Die Sternsinger”) jedan su u nizu projekata Djela sv. Djetinjstva, kojim se pomaže više od 5 milijuna djece diljem svijeta. Običaj je to koji seže još iz srednjega vijeka, kada su dječaci odjeveni kao kraljevi išli po ulicama i glumili put do jaslica. U Hrvatskom zagorju zvali su se zvezdari, u Podravini betlehemari, a u Dalmaciji, Istri i drugim primorskim krajevima koledari.

Prva akcija u organizaciji Djela sv. Djetinjstva bila je u Njemačkoj 1954. godine, a danas u njoj sudjeluje gotovo milijun malih misionara širom svijeta, što ju čini najvećom svjetskom akcijom solidarnosti djece za djecu! Zbog toga je u prosincu 2015. godine akcija “Pjevači betlehemske zvijezde” proglašena nematerijalnom kulturnom baštinom pod zaštitom UNESCO-a.

Ne zaboravimo da su mudraci Isusu donijeli darove, a to možemo učiniti i mi: molitvom, žrtvom ili kojim novčićem pomoći djeci u misijskim krajevima. Svi smo pozvani na to.

PO HRVATU – PJEVAČI STIGLI I DO RUANDE!
Povijest Pjevača betlehemske zvijezde u Ruandi nije duga. To je i razumljivo, jer kršćanstvo u Ruandi nije odavna – prvi su misionari u Ruandu stigli tek 1900. godine. Prvi put su Pjevači betlehemske zvijezde zapjevali za Božić 2002. u Kigaliju – u Domu siročadi – gdje je naš misionar don Danko Litrić bio upravitelj. On je o toj akciji ponešto saznao kad je bio u Njemačkoj, zamjenjujući svećenika u božićno vrijeme. No dobro je osjetio pomoć koju je dobivao iz Njemačke upravo od Papinskoga misijskoga Djela svetoga Djetinjstva – za gladnu djecu, za školovanje siročadi i za gradnju škola. Od robe koja je došla iz Europe u kontejnerima, napravili su šarene odore za tri kralja, anđele i pastire. Sami su izradili veliku betlehemsku zvijezdu, a mali umjetnici napravili su i kraljevske krune! Tako je, zahvaljujući hrvatskomu misionaru, i u Ruandi započela ta vrijedna akcija!