UZ FILM »LOS BANDO« Do ostvarenja sna

Los Bando
»Los Bando« (Los Bando); komedija/pustolovina; redatelj: Christian Lo; glume: Jakob Dyrud, Tage Johansen Hogness, Jonas Hoff Oftebro, Tiril Marie Hřistad Berger

U kina stiže finalist izbora za najbolji europski film za mlade, koji se hrvatskom dječjem žiriju najviše svidio – norveško-švedski »Los Bando«. Naziv filma skraćeno je ime dječjeg rock-sastava »Los Bando Immortale«, u kojem su dva najbolja prijatelja, udaraljkaš Aksel (Dyrud) te gitarist i vrlo loš pjevač Grim (Hogness).

Odličan originalan scenarij napisao je Arild Tryggestad, koji je i montažer filma. Upravo je njegova vrlo uspjela dinamična montaža uvelike učinila da radnja bude napeta, uzbudljiva, ali i zabavna. Mnogo je dosjetki i humora utkano u dijaloge, ali i u djelovanje likova koji se postupno uvode i veoma dobro profiliraju.

Aksel i Grim primljeni su na nacionalno natjecanje rock-sastava koje se održava na posve drugom kraju države, pa moraju ići na dalek put. No potreban im je još poneki član sastava, a na audiciju se javila samo devetogodišnja violončelistica Thilda (Berger). Pridružuje im se, ali bez znanja roditelja. Vozi ih mladić Martin (Oftebro)… bez vozačke dozvole…

U tom filmu ceste vrlo je mnogo motiva: pravo prijateljstvo, kako reći istinu a da se ne povrijedi drugoga, usamljenost, želja za prihvaćanjem, prva zaljubljivanja, želja da se ostvare snovi o glazbi, odnosi s roditeljima koji nisu dobri na različite načine, pomoć »odozgo« u kritičnom trenutku, spremnost na promjene i prihvaćanje. Sve je to veoma uspješno dramaturški obuhvaćeno u skladnu cjelinu.

Aksel i Grim primljeni su na nacionalno natjecanje rock-sastava koje se održava na posve drugom kraju države, pa moraju ići na dalek put. No potreban im je još poneki član sastava, a na audiciju se javila samo devetogodišnja violončelistica Thilda (Berger). Pridružuje im se, ali bez znanja roditelja. Vozi ih mladić Martin (Oftebro), uspješan u automobilskim utrkama ali bez vozačke dozvole, u minibusu s natpisom »Aleluja«, koji je uzeo bratu.

Iako ima dosta filmova ceste u kojima mladi doživljavaju svakojake pustolovine sami u bespuću, ovaj je doista poseban i vrlo, vrlo duhovit.