VATROGASCIMA I PLANINARIMA OKRJEPA U SLANOM DOLU Drveni sv. Florijan s krčagom vode gasi vatru

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Florijana u Slanom Dolu

U starom dijelu sela Slani Dol izgrađena je kapela posvećena sv. Florijanu, zaštitniku od požara i vatre. Kapele sličnoga izgleda i veličine nalaze se u Vratniku (sv. Marko Križevčanin iz g. 1933.), Strmcu (sv. Nikola iz g. 1336.), Maloj Jazbini (Majka Božja Kraljica Hrvata iz g. 1994., koja je sljednica staroga raspela iz g. 1934.) i Jarušju (sv. Florijan iz novijega vremena).

Kapela sv. Florijana u Slanom Dolu ima ispred četvrtastoga molitvenoga dijela postavljen mali trijem na dva noseća stupa koja uz dio krovišta pridržavaju zvonik s otvorima za bolju čujnost zvuka jednoga zvona. Na bočnim zidovima kapele probijeni su manji prozori, a cijeli je prostor ograđen stiliziranom zidanom ogradom s ulaznim vratima od kovanoga željeza. Na ravni začelni zid u unutrašnjosti prislonjen je drveni oltarni stol, a iza njega su na zidu desno i lijevo do središnjega raspela s korpusom Krista slike okrunjene Majke Božje s malim Isusom i sv. Ivana Pavla II. Na oltarnom stolu središnji je drveni kip sv. Florijana s krčagom vode kojom gasi vatru. Za lijepo uređenu kapelu i njezin okoliš brinu se mještani Slanoga Dola. U kapeli se ne pohranjuju liturgijske knjige, posuđe, ruho i hostije, nego se sve donosi na misu u 11 ili 12 sati na proštenišnu nedjelju nakon blagdana (4. travnja) i na Veliku subotu, kada je blagoslov jela u 16 sati.

Kapela je izgrađena g. 1937., a blagoslovljena 30. svibnja iste godine. Kapela je iz temelja potpuno obnovljena g. 1987., a blagoslovio ju je samoborski župnik sv. Anastazije Ivan Horvat 8. kolovoza iste godine.

Slani Dol je planinarsko odredište koje je na putu od Samobora kroz Draganje Selo ili od Grgosove špilje i Lešća, Noršić Sela kroz Vilinske jame, Smerovišća za Veliki Lovnik.