VRIJEME DOŠAŠĆA KAO IZAZOV Vrijeme za promjene s Marijom

Snimila: I. Grbić

Prosinac. Najljepše doba godine za mnoge. Vrijeme ljubavi. Svi se trude da im dom bude čist i uredan kad gosti dolaze, a ponegdje se čak i pokloni kupuju na samom početku, stvaraju se ideje kako da sve bude osvijetljeno, kako na ulicama tako i u vlastitom domu.

Što je sa srcem čovjeka? Je li ikad razmislio i da upali svjetlo u svojem srcu?! Nažalost s obzirom na to da se pravi smisao Božića iz godine u godinu gubi zbog svjetovne buke i blještavila, gubi li čovjek i sebe u ovom milosnom vremenu? Gubi li i ono važnije: priliku da uđe u dublji odnos s Otcem, pa da i među ostalim upozna tko je Marija, žena koja je donijela na svijet Isusa Spasitelja?!

Ovo vrijeme u kojem su pozvani da se spreme za ponovni dolazak želi protresti vjernike da razluče koliko su spremni osnažiti se u vjeri i učvrstiti u suradnji s Bogom. Došašće je najljepše vrijeme kad se može iskoračiti iz vlastite udobnosti te se upustiti u avanturu s Marijom kako bi čovjek otkrio njezinu ljepotu i shvatio koliko je važno ne gubiti nadu, imati pouzdanje u Otca koji ljude neizmjerno ljubi, kao što je i ona imala.

U liturgijskom psalmu 1. nedjelje došašća vjernici slušaju vapaj da im Gospodin pokaže putove svoje i nauči ih svojim stazama. I najvažnije da se na njega uvijek treba osloniti. Kako bi mogli naučiti na koje ih staze vodi, ponekad trebaju riskirati kako bi rasli i spoznali ljepotu svoga postojanja. Mogli bi donijeti odluku da ovo vrijeme odluče koračati s Marijom iščekujući Sina Čovječjega.

Kad se bolje razmisli, može se shvatiti da je Marija bila najbliža Isusu, u svakom smislu, i baš zato ona vjernike može najbolje pripremiti za njegov dolazak. Treba joj povjeriti sve što komu leži na srcu, što je to što želi. Treba joj ispričati sve, svoje brige, boli i radosti. Ona je najbolji primjer koliko je važno imati pouzdanje i kad se ništa ne razumije, a koliko se milosti može dobiti iz samo jednoga malenog »da«, kad se Bogu preda svoje srce.

Mariju se mora tražiti kako bi je se našlo, isto kao što se traže adventske svijeće ili posuda u koju će se posaditi pšenica. Tko je ne traži, ne će je nikad pronaći, ni njezinu ljepotu ni važnost u ovom osobitom vremenu. Kad ju se jednom otkrije, postat će ona najbolja prijateljica. Nema boljega načina da se shvate Gospodinovi putovi nego kad mu se ljudi odluče približiti tako da počnu graditi odnos s Marijom.