ZAČIN I LIJEK Muškatni oraščić pomaže u prevenciji i usporavanju simptoma demencije

Foto: Shutterstock | Muškatni oraščić

Muškatni oraščić (Myristica fragrans, lat.) vrlo je cijenjen začin, ali i ljekovit plod. Uz minerale, vitamine i vlakna, sadrži flavonoide i biljna ulja miristicin, elemicin, eugenol i safrol te još mnoge druge ljekovite sastojke. Zahvaljujući tim tvarima, muškatni oraščić ima protubakterijska, antiseptična, antidepresivna svojstva, ali i stimulativno djelovanje na moždane stanice. Eugenol kao važan sastojak eteričnoga ulja muškatnoga oraščića ima snažnu baktericidnu moć pa je učinkovit kod infekcija usne šupljine (gingivitis) te neugodnoga zadaha iz usta. Analgetsko djelovanje eteričnih ulja, a posebno eugenola, pomaže kod zubobolje te kod mišićnih i reumatskih bolova. Znanstveni izvori navode da pomaže u stimuliranju mozga, odnosno poboljšavanju koncentracije. Miristicin i antioksidans macelignan koji se nalaze u eteričnom ulju usporavaju propadanje neuronskih veza te poboljšavaju kognitivne funkcije, što je posebno važno u prevenciji i usporavanju simptoma demencije.

  • Eterično ulje muškatnoga oraščića opušta mišiće i otklanja upale te se rabi u liječenju bolova u zglobovima i mišićima.
  • Budući da sadrži magnezij, muškatni oraščić ima relaksirajući učinak na živce i mišiće, a zbog sadržaja kalija opušta krvne žile te snižava krvni tlak.
  • Prah muškatnoga oraščića pomaže u ublažavanju žgaravice i nadutosti te olakšava probavu.
  • Unatoč ljekovitosti, potreban je oprez u količini. Preporučuje se maksimalan dnevni unos ovoga začina dva do tri grama (najviše 1 čajna žličica). U većim količinama može izazvati prekomjerno znojenje, ubrzan rad srca, pa čak i halucinacije i grčeve.
  • Ulje nije prikladno za trudnice, dojilje i malu djecu. Trebaju ga izbjegavati osobe koje boluju od epilepsije ili neuroloških problema i koje upotrebljavaju antikoagulanse (lijekove protiv zgrušavanja krvi).