ZAGREBAČKI HUMANITARCI DOLAZE NA VRATA POTREBITIH Cilj: vratiti nadu i olakšati život

Humanitarna udruga »Zagrebački humanitarci«
Ana-Marija Paić, humanitarna udruga »Zagrebački humanitarci«

U svakoj sredini postoji netko komu je potrebna pomoć druge osobe koja mu može olakšati život i vratiti osmijeh na lice. Iz toga razloga grupa entuzijasta osnovala je udrugu »Zagrebački humanitarci« kojoj je cilj pomoći socijalno ugroženim osobama i obiteljima, samohranim roditeljima, djeci s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom te starijim i nemoćnim osobama. Udruga postoji više od pet godina. Organiziranim humanitarnim akcijama pomaže se obiteljima i pojedincima koji se nalaze u egzistencijalnim problemima, osiguravajući im prehrambene namirnice, higijenske potrepštine, odjeću, obuću i nedostajuću opremu za kućanstvo. Udruga njeguje osobni pristup jer se korisnicima osobno predaju prikupljene donacije u njihovu domu, savjetuje ih se, razgovara s njima, nastojeći im vratiti vjeru u ljude i nadu u bolje sutra.

Udruzi »Zagrebački humanitarci« cilj je pomoći socijalno ugroženim osobama i obiteljima, samohranim roditeljima, djeci s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom te starijim i nemoćnim osobama. Udruga postoji više od pet godina.

Tradicionalne su akcije udruge Uskršnja škrinjica, Čarobna škrinjica božićnih želja i Čarolija blagdanskoga stola, te Neka škola bude radost svima. U tim akcijama najmlađim korisnicima pokušavaju se ispuniti želje i opremiti ih za školu, a njihovim obiteljima osigurati namirnice za blagdanski stol. Udruga sudjeluje i u inicijativi poticanja dobrih djela, na primjer susjedu nacijepati drva, starijoj osobi ponijeti vrećicu iz dućana i slično. Oni kojima je pomoć potrebna uglavnom se javljaju na Facebook-stranicu udruge s kratkim opisom situacije u kojoj se nalaze. Nakon toga pošalju potrebnu dokumentaciju, nakon čega ih članovi udruge posjete u njihovim domovima kako bi porazgovarali i stekli bolju sliku o njima i njihovim uvjetima života te dobili informacije što im je najpotrebnije.

Za potrebite se prikuplja uglavnom hrana i higijenske potrepštine, novac za režije i darovne kartice trgovačkih centara. Ostale potrepštine prikupljaju se prema potrebama korisnika s obzirom na to da udruga nema skladište, a za sve aktivnosti rabe vlastite automobile i prostor. Donatori svoje donacije mogu ostaviti na sabirnim mjestima udruge, ili kontaktirati udrugu radi dogovora da članovi udruge osobno preuzmu donacije. Dobivene donacije se slikaju, zahvale donatorima stavljaju se na društvenu mrežu Facebook, a obitelji/pojedinci potpisuju obrazac prilikom preuzimanja donacije. Sabirna mjesta za donacije na sljedećim su lokacijama: Šišaona, Jurišićeva 9; Zagreb East nekretnine, Ninska 6; Chill bar, A. Šenoe 2, Žitarka. Moguće je i uplatiti novčane donacije, a sve informacije o udruzi i mogućnostima doniranja mogu se potražiti na Facebook-stranici udruge www.facebook.com/zagrebackihumanitarci ili kontaktom na e-adresu: udruga.zagrebacki.humanitarci@gmail.com