ZAGREPČANI U ZAJEDNIŠTVU OTPJEVALI »Molitvu za Ukrajinu«

Više od stotinu pjevača zagrebačkih zborova 28. veljače u »Laubi« je snimilo izvedbu ukrajinske katoličke himne »Molitva za Ukrajinu«. Glazbeni je Zagreb tako izrazio svoju potporu ukrajinskomu narodu, kojemu pripada i više od 4 milijuna katolika istočnoga i zapadnoga obreda.

»Molitva za Ukrajinu« duhovna je himna koju su prigrlili svi Ukrajinci bez obzira na vjeru. Nastala 1885. u vrijeme kada je ruska carska vlast nastojala suzbiti uporabu ukrajinskoga jezika, popularizirana je tijekom ukrajinskoga rata za neovisnost 1917. – 1920., a sve do danas njezinim poznatim zazivom »Bože jedini, veliki« započinju svi veliki državni događaji u Ukrajini. Riječi pjesme, molitve Bogu za slobodu Ukrajine i mudrost njezina naroda, napisao je književnik Oleksandr Koniskij, a uglazbio ih je Mikola Lisenko, utemeljitelj ukrajinske nacionalne skladateljske škole.

Poticaj za tu jedinstvenu izvedbu došao je od hrvatske veleposlanice u Ukrajini Anice Djamić, samo dan prije snimanja. Uz posredovanje oratorijskoga zbora »Cantores sancti Marci« sa zagrebačkoga Gornjega grada u manje od 24 sata u glazbenoj potpori Ukrajini sjedinili su se predstavnici 15 zagrebačkih crkvenih i svjetovnih zborova i klapa. Tako su u izvedbi pod ravnanjem dirigenta Jurice Petra Petrača uz zbor »Cantorese« sudjelovali i Katedralni mješoviti zbor, Akademski zbor »Palma«, župni zborovi crkava sv. Blaža i Marije Pomoćnice na Knežiji, zborovi »Maranatha« i »Izvor«, gospel-sastav »The Messengers«, pjevački zborovi Pravnoga i Filozofskoga fakulteta u Zagrebu »Capella juris« i »Concordia discors«, zbor »Capella miércoles«, klape »Cesarice« i »Grdelin« te mješoviti zbor Glazbene škole Blagoja Berse. Glazbeni zapis bit će obogaćen i videospotom koji se hrvatskoj i svjetskoj javnosti predstavlja u prvom tjednu nakon ruske invazije na Ukrajinu. (L. T.)