ZAREĐENO SEDAM BAZILIJANSKIH ĐAKONA Brojna ređenja nisu rijetkost

Đakonsko ređenje sedmorice bazilijanaca

Ovih je dana službena mrežna stranica Provincije Presvetoga Spasitelja ukrajinskih bazilijanaca među nekoliko »udarnih« vijesti objavila i ređenje sedmorice đakona u samostanu sv. Josipa u Brjukoviču kod Lviva. Obred ređenja predvodio je biskup Dionizije Ljahovič, apostolski egzarh za Ukrajince bizantskoga obreda u Italiji, uz sudjelovanje provincijala o. Ivana Školika, provincijala Lvivske provincije redemptorista o. Andrije Raka, rektora tamošnjega Bazilijanskoga filozofsko-bogoslovnoga instituta Josipa Veljamina Rutskoga o. Pantelejmona Trofimova te mnoštva redovničkih svećenika, uz nazočnost bogoslova, rodbine novozaređenih đakona i vjernika njihovih župa. Nakon ređenja bogoslovi su svim sudionicima u bogoslovnom kazalištu priredili predstavu »U potrazi za blagom«.

Bazilijanci su redovnička zajednica koja je u tim krajevima dala brojne mučenike, svetce, biskupe i druge zaslužne crkvene i narodne velikane. Vjerojatno je i to jedan od razloga da se svake godine brojni mladići javljaju u njihov novicijat…

Koliko god se mnogima činilo da je ređenje sedmorice đakona za jednu redovničku zajednicu broj vrijedan iznimne pozornosti, za ukrajinske bazilijance to nije rijetkost jer su »sinovi sv. Bazilija Velikoga«, osnivača reda, utkani u cijelu povijest katolištva u tim krajevima i danas je to doista velika i brojna redovnička zajednica, koja je dala brojne mučenike, svetce, biskupe i druge zaslužne crkvene i narodne velikane. Vjerojatno je i to jedan od razloga da se svake godine brojni mladići javljaju u njihov novicijat u samostanu sv. Nikole u Krehivu i spomenutu bogosloviju kod Lviva.

Provincija Presvetoga Spasitelja ima 28 samostana, od kojih je jedan u litvanskoj metropoli Vilniusu, a osim toga bazilijanci se skrbe za ukrajinsku crkvu u Lurdu. Ukrajina ima još jednu bazilijansku provinciju sv. Nikole sa sjedištem u Malom Bereznom u Zakarpatju, koja ima ukupno četiri samostana. Bazilijanci imaju provincije i u Brazilu sa 15 samostana, SAD-u sa 12, Kanadi sa 10, Rumunjskoj sa šest, u Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj s po pet samostana i u Argentini, u kojoj su četiri samostana.