ZAVIDNA EKOLOŠKA SVIJEST BANATSKIH KANDIDATA ZA KRIZMU Vjeroučenici sadili mladice i čistili parkove

Krizmanici iz Novoga Kneževca

Službena mrežna stranica Zrenjaninske biskupije, koju već desetak godina vodi biskup Ladislav Nemet, redovnik verbit, u hrvatskoj katoličkoj javnosti poznat kao predavač na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu i dušobrižnik hrvatskih vjernika u Budimpešti, objavila je nedavno popriličan broj vijesti o doista vrijednoj aktivnosti tamošnjih vjeroučenika u nekoliko župa. Gotovo su se svi ovogodišnji kandidati za primanje sakramenta krizme odazvali pozivu njihovih župnika i vjeroučitelja za sudjelovanje u dragovoljnoj sadnji mladica, čišćenju mjesnih parkova i župnih dvorišta.

Obvezali se za »svoju« mladicu

Tako su vjeroučenici iz župe sv. Stjepana kralja u Sajanu, mađarskoj župi na sjeveru vojvođanskoga Banata u općini Kikinda, sa župnikom Tiborom Konczom najprije otišli do ureda tamošnjih mjesnih vlasti, gdje ih je primio načelnik Zoltan Toth i podijelio im mladice hrasta i lipe, a potom ih uz puno truda i pjesme posadili u župnom parku oko crkve. Tom su se prigodom vjeroučenici pred predstavnicima mjesnih i crkvenih vlasti obvezali da će svatko od njih redovito zalijevati i paziti na »svoju« posađenu mladicu.

Iz spomenutoga je očita zavidna ekološka svijest banatskih vjeroučenika koji sigurno nisu ni razmišljali o njezinoj teološkoj utemeljenosti, koju je tako jasno nedavno izrekla kršćanska aktivistica Melody Zhang agenciji EPA: »Mi smo pokrenuti kršćanskom vjerom i djelujemo kao sluge stvorenoga da štitimo bogatstvo i raznolikost života.«

Otprilike istu pohvalnu ekološku akciju »odradili« su i ovogodišnji krizmanici u župi Snježne Gospe u Padeju, u općini Čoka, naselju s oko 2500 stanovnika, od kojih su većina katolički Mađari, sa župnikom Janosem Fiserom. Oni su u dvorištu oko župne kuće i na mjesnom groblju posadili mladice brijesta. Vrijednim vjeroučenicima akciju su uljepšali i članovi Kolpinške obitelji koji su na kraju svim sudionicima dijelili svježe krafne.

Na kraju se još i družili

Vjeroučenici u Novom Kneževcu, naselju s oko 8000 stanovnika u istoimenoj općini, u kojoj prema statističkim podatcima ima oko 35 posto katoličkih Mađara i manje od 1 posto Hrvata, zasigurno su obradovali župnika, isusovca dr. Janosa Sotija i njegova redovničkoga subrata časnoga brata Vincu Novaka, posadivši raznobojne ruže i mladicu oraha u župni vrt. Nakon velikih napora imali su još i snage za druženje u vjeronaučnoj dvorani uz prigodnu zakusku i sokove.

Krizmanici u Novom Miloševu, naselju s oko 6000 stanovnika, od kojih je oko 15 posto katoličkih Mađara, sa župnikom Jozsefom Mellarom, dekanom Sjevernoga dekanata Zrenjaninske biskupije, i kapelanom Janosem Halmaijem, prošli su puno lagodnije od spomenutih jer su uživali u 120 procvjetalih raznovrsnih voćnih stabala koje su posadili prošle jeseni. Odabir voćaka pomno je učinjen s mjesnim agronomima tako da će plodova biti od početka ljeta do kasne jeseni. Zanimljivo je da su posadili i bademe, a župni je voćnjak s autohtonim vrstama otpornijima na klimatske promjene te s bogatijim zdravijim plodovima službeno registriran među 150-ak istovrsnih voćnjaka u Karpatskoj nizini.

Cijeli dan čistili oko crkve i župne kuće

Samo desetak malobrojnih, ali vrijednih zaljubljenika u prirodu u župi Gospe Snježne u Neuzini u općini Sečanj, nekadašnjoj Hrvatskoj Neuzini naseljenoj u 17. st. Hrvatima iz Pokuplja, kojih je danas tek oko 1 posto od nešto više od 1000 stanovnika, s upraviteljem župe iz Zrenjanina Tamasom Masom gotovo cijeli su dan čistili prostor oko crkve i župne kuće vadeći i odnoseći osušeno staro drveće i grmlje.

Iz spomenutoga je očita zavidna ekološka svijest banatskih vjeroučenika koji sigurno nisu ni razmišljali o njezinoj teološkoj utemeljenosti, koju je tako jasno nedavno izrekla kršćanska aktivistica Melody Zhang agenciji EPA: »Mi smo pokrenuti kršćanskom vjerom i djelujemo kao sluge stvorenoga da štitimo bogatstvo i raznolikost života.«