TKO SU REDOVNICI KLARETINCI? Sinovi Bezgrješnoga Srca Marijina

Klaretinci u Kamerunu

Nedavno je objavljena štura vijest o otmici trojice redovnika klaretinaca na jugozapadu Kameruna. Nažalost, nije to tek izoliran i rijedak slučaj grubih napada ne samo na svećenike i redovnice, nego i na brojne katoličke vjernike laike diljem svijeta. No u spomenutom slučaju mrežna stranica klaretinske generalne uprave u Rimu potvrdila je tu vijest konkretnijim podatcima: oteti su svećenici o. Jude Thaddeus Langhe i o. Placide Muntong Gweh te bogoslov Abel Fondem Ndias i vozač, tijekom dopreme humanitarne pomoći u mjesto Munyenge za žrtve tamošnjih sukoba između separatista i vladinih snaga.

Budući da velik dio vjerničke javnosti u Hrvatskoj ne zna puno o klaretincima, latinskoga naziva – Congregatio Missionariorum Filiorum Immaculati Cordis Beatae Mariae Virginis, u hrvatskom prijevodu – Kongregacija misionara sinova Bezgrješnoga Srca Marijina, kratice CMF, dobro je barem ukratko ih predstaviti čitateljima »Glasa Koncila«. Osnovao ih je sv. Antun Marija Claret rođen 1807. u španjolskoj pokrajini Kataloniji. Nakon svećeničkoga ređenja najprije je djelovao kao pučki misionar u svom kraju, a 1849. osnovao je misijsku družbu, koju je papa potvrdio g. 1870., iste godine kada je preminuo u južnofrancuskom mjestu Fontfroideu. Osnovao je i žensku granu Kćeri Srca Marijina, popularno također zvanu – klaretinke. Imenovan je nadbiskupom Santiaga na Kubi, gdje je djelovao od 1850. do 1857., kad se morao vratiti u Španjolsku. Sudjelovao je na Prvom vatikanskom saboru, a svetim je proglašen g. 1950.

Prema statističkim podatcima klaretinci djeluju u 54 zemlje diljem svijeta i imaju nešto manje od 3000 članova. Sadašnji vrhovni poglavar je o. Mathew Vattamattam, rođen u Indiji, koji je izabran na 25. generalnom kapitulu reda. U Hrvatskoj nisu nikada »pustili korijena«, najbliže su u susjednoj Sloveniji, gdje se pastoralno skrbe za tri župe.

Riječ je o veoma živoj redovničkoj misijskoj zajednici, što se vidi i iz prilično zadivljujućih podataka o brojnim polaganjima redovničkih zavjeta u nekoliko zadnjih mjeseci, koje objavljuje njihova mrežna stranica, u salvadorskom San Salvadoru, španjolskoj Pamploni, indonezijskom Kumpangu, nigerijskom New Owerriju, te što je posebno znakovito u svjetlu spomenute otmice, u kamerunskom glavnom gradu Yaoundeuu. U tamošnjoj su katedrali čak 22 klaretinska novaka položila prve zavjete u ruke poglavara Michela Archangela Tiguija.