ZORA KOJA TRAJE VIŠE OD PET GODINA Čekaonica presudna u povezivanju roditelja djece s cerebralnom paralizom

Udruga »Aurora«, Šibenik
Marijana Rajić, predsjednica udruge »Aurora«, Šibenik

Prije pet godina skupina roditelja djece s cerebralnom paralizom i ostalim tjelesnim invaliditetom u Šibeniku osnovala je udrugu »Aurora« (hrv. Zora) s ciljem osiguravanja raznih vrsta podrške i pomoći svojoj djeci i obiteljima. U čekaonicama na raznim tretmanima fizikalne terapije roditelji su međusobno razmjenjivali savjete i shvatili da najbolje mogu razumjeti jedni druge jer ih sve povezuju poteškoće povezane s invaliditetom njihove djece. Upravo iz toga razloga osnovana je udruga »Aurora« s ciljem promicanja, razvitka i unaprjeđenja zdravlja, fizičke kondicije i kvalitete života osoba s invaliditetom svih dobnih skupina i njihovih obitelji te svih osoba dobre volje koje imaju senzibilitet za osobe s invaliditetom.

Njezin je cilj okupljanje članova radi ostvarivanja pojedinačnih prava i interesa, ali i omogućavanja dostupnosti različitih sadržaja i aktivnosti. Udruga djeluje na području Šibensko-kninske županije, a članovi su 32 roditelja koja kroz rad udruge pokušavaju pomoći svojoj djeci. U tom radu uključeni su u sva područja života od dodatnih terapija do uključivanja u život zajednice, osamostaljivanja djece, podrške roditeljima te praćenja promjena propisa i zauzimanja za dograđivanje socijalne politike u korist osoba s invaliditetom.

Članovi udruge imaju mogućnost bavljenja raznolikim aktivnostima, a uz ostalo imaju i radnu terapiju koju volonterski provodi radni terapeut u prostoru udruge te termine za plivanje u gradskom bazenu četiri puta tjedno. U udruzi se održavaju razne tematske kreativne radionice, osposobljavanja na računalu te pomoć u učenju koje volonterski organiziraju profesori.

Volonteri pomažu u raznim drugim aktivnostima i bez njih bi bilo teško budući da djeca s tjelesnim invaliditetom trebaju i dosta fizičke pomoći. Dio članova sudjeluje u projektu športsko-rekreacijskoga jahanja, a priključili su se i promociji W-slaloma u Hrvatskoj. W-slalom (Wheelchair slalom) održava se za djecu u ručnim i električnim invalidskim kolicima. Kroz okrete, promjenu smjera, rampe i slično potiče se brzina, koordinacija i tehnika s ciljem svladavanja poligona. Osim toga, udruga »Aurora« drugu godinu zaredom sudjeluje u najpoznatijoj svjetskoj humanitarnoj utrci »Krila za život«, kojoj je cilj prikupiti sredstva za istoimenu zakladu koja se bavi istraživanjem leđne moždine i pronalaskom lijeka za ozljede leđne moždine. Uključena je i u razne druge aktivnosti potpore i solidarnosti s drugim udrugama. Nadalje, članovi udruge uključuju se u razna događanja u Šibeniku. Ostvaruju dio financijske pomoći iz gradskoga proračuna, no dobivaju i donacije od ljudi koji su prepoznali rad udruge. Među darovateljima su i šibenski zaljubljenici u automobile iz udruge »Ši meet« koji su u sklopu donatorske akcije »Za djecu« prikupili sredstva za pomoć u kupnji lifta za djecu s invaliditetom za gradski bazen.