NA PUTU U MARIJU BISTRICU Crkva s tlocrtom latinskoga križa

Na obroncima Medvednice (59)

Snimio: Z. Galić | Župna crkva sv. Andrije u Lazu Bistričkom

U Hrvatskoj je izgrađeno 30-ak sakralnih objekata posvećenih Isusovu apostolu i prvomu biskupu Carigrada sv. Andriji.

Crkva sv. Andrije nalazi se u Lazu Bistričkom na cesti Zagreb – Sesvete – Kašina – Marija Bistrica, od koje je udaljena 7 km. Izgrađena je na uzvisini istočne Medvednice visokoj 340 m. Mjesto je povezano planinarskim stazama s vrhom Medvednice ili stazama od Planine, Grohota i Blaguše.

Crkva sv. Andrije nalazi se u Lazu Bistričkom na cesti Zagreb – Sesvete – Kašina – Marija Bistrica, od koje je udaljena 7 km. Izgrađena je na uzvisini istočne Medvednice visokoj 340 m.

Od malo povijesnih podataka za područje Laza, zabilježena je g. 1327. kad je posjede tadašnjega »Vražjega Laza« u župi Moravče Nikola Ludbreški poklonio zagrebačkomu Kaptolu. Drvena crkva iz g. 1622. pripadala je župi Marija Bistrica. Sredinom 17. st. izgrađena je zidana crkva koja je od tada prepravljana, uređivana i dograđivana do današnjega izgleda iz g. 1875. Ulaz je kroz pročelni zvonik šiljastoga krovišta ispod pjevališta. Crkva ima tlocrt latinskoga križa. U njoj su postavljeni bogati zlatni barokni oltari izvedeni štukaturama. Na glavnom je središnji kip sv. Andrije s bočnim kipovima sv. Petra i Pavla, Ivana Krstitelja i sv. Roka. Na jednoj strani svetišta nalazi se kip Gospe Lurdske, a na drugoj je ulaz u sakristiju. Bočni oltari ispred svetišta imaju slike, desni sv. Ivana, a lijevi sv. Barbare. Vitražni prozori u lađi crkve poklon su svećenika toga kraja, a na njima su likovi hrvatskih svetaca.

Do osnivanja samostalne župe 22. srpnja 2001. Laz je dijelom pripadao župi sv. Jurja Gornja Stubica, a dijelom župi Marija Bistrica. Zahvaljujući tadašnjemu župniku Ivanu Mikecu kraj crkve u Parku hrvatskih kardinala, koji su hodočastili u Nacionalno svetište Marija Bistrica, izgrađena je kapela otvorenoga tipa s kipovima bl. Alojzija Stepinca, nadbiskupa Franje Šepera i Franje Kuharića.

Mise se služe u Lazu nedjeljom u 7.30 i 11 (u Sv. Mateju u 9.30), a ponedjeljkom, srijedom i petkom u 17 sati. Nedjeljom za Mariju Bistricu preko Laza vozi autobus s Autobusnoga kolodvora u Zagrebu u 8 sati.