ŽUPNA CRKVA SV. SIKSTA U PRIBIĆU (II) Barokna ljepotica koja čuva i Kuharićevu duhovnu ostavštinu

Samoborsko-jastrebarskim krajem (96) Župna crkva sv. Siksta u Pribiću (II)

Snimio: Z. Galić | Župna crkva sv. Siksta u Pribiću - II.

Mjesto Pribić Crkveni nalazi se u dolini ispod Gornjega Pribića u kojem je rođen zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić. Njemu je za 100. obljetnicu rođenja ispred župne crkve sv. Siksta u Pribiću Crkvenom – u kojoj je slavio svoju mladu misu – postavljen brončani spomenik »Sluga Božji kardinal Franjo Kuharić«, rad kipara Tomislava Kršnjavoga. Kip je blagoslovio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić 2. listopada 2019.

Jednobrodnu župnu crkvu sv. Siksta s masivnim oktogonalnim zvonikom ispred pročelja (isklesao ga je Laureti Glovec 1653. g.), koju bilježi Ivan Arhiđakon Gorički 1334. g., uništili su Turci u pohodu na Kranjsku 1633. g. Spomen toga događaja zapisan je na ploči postavljenoj zajedno s topovskom kuglom u zid zvonika. Crkva je obnovljena do 1643. g. Župnik glagoljaš Nikola Lacković 1666. g. izgradio je župni dvor, a pokrajnja kapela Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije napravljena je sa sjeverne strane 1732. g. U 18. st. izvršeni su radovi na svodu sakristije na južnoj strani crkve te lađi. Zidano pjevalište sa stupovima postavljeno je u crkvu 1757. g. Do danas je crkva nekoliko puta obnavljana te je uređivan okoliš.

Trostrano povišeno odijeljeno svetište s trijumfalnim lukom na kojem su postavljeni kipovi Srca Isusova i Marijina ispod ambona ima sliku kardinala Kuharića, a na začelnom zidu nacrtanu scenu raspetoga Krista s Majkom Marijom te bočno sliku sv. Siksta s jedne i sv. Josipa s Djetetom s druge strane. U bočnoj kapeli postavljen je barokni oltar s kipovima u čijem je središtu okrunjena Bogorodica koja stoji na zemaljskoj kugli i gazi glavu zmiji. Bočno između stupova dvije su svetice, a na atici oltara Bog Otac i Sin. Kapela ima vitražni prozor s prikazom navještenja. U crkvi se nalazi još nekoliko takvih prozora sa scenama Gospina ukazanja, svete Obitelji, sv. Mihaela i Kalvarije.