ŽUPNA CRKVA U KRALJEVU VRHU Okupljalište vjernika iz podsljemenskih mjesta

Na obroncima Medvednice (78)

Snimio: Z. Galić | Župna crkva sv. Tri kralja u Kraljevu Vrhu

Na blagdan Bogojavljenja, 6. siječnja, u župnu crkvu sv. Tri kralja u Jakovlju (sjeverna padina Medvednice, 280 m) na misu u 11 sati dolaze brojni vjernici iz podsljemenskih mjesta u Zagorju i planinari iz Zagreba preko Sljemena stazom br. 49.

Gradnja crkve počela je 1. kolovoza 1878. Blagoslov temeljnoga kamena bio je 23. rujna iste godine. U to vrijeme papa je bio Leon XIII., car Franjo Josip I., ban Ivan Mažuranić, biskup Josip Mihalović i župnik Stjepan Večković.

U spomenici župe upisani su važni podatci o povijesti crkve koje je gradnja počela 1. kolovoza 1878. Blagoslov temeljnoga kamena bio je 23. rujna iste godine. U to vrijeme papa je bio Leon XIII., car Franjo Josip I., ban Ivan Mažuranić, biskup Josip Mihalović i župnik Stjepan Večković. Crkva je dovršena do g. 1879., a posvećena je 1. kolovoza 1880. Dužina glavne lađe je 37,50 m, poprečne lađe 20,38 m, širina 12 m i visina 12,68 m. Na istom mjestu nalazila se starija župna crkva koju kanonska vizitacija spominje g. 1669. Od nje je očuvan nešto izmijenjeni zvonik od 37 m, koji se uzdizao iznad ulaza stare crkve, a sada je smješten bočno kraj svetišta. Župa je ustanovljena g. 1789. dijeljenjem od donjostubičke župe Presvetoga Trojstva. Nakon velikoga potresa g. 1880. i popravka oštećene crkve u svetište je trebao doći oltar iz zagrebačke prvostolnice posvećen Djevici Mariji iz 17. st., ali nije otkupljen zbog pomanjkanja sredstava u župi. Danas se u svetištu nalazi oltar izrađen u Beču g. 1889. s prikazom poklonstva kraljeva Bogorodici i malomu Isusu.

Unutrašnjost zidova oslikana je stilom secesije motivima anđela, cvjetnih i geometrijskih ornamenata, a na stropu središnjega dijela slikama četiriju evanđelista. Tlocrt latinskoga križa završava polukružnim svetištem. U bočnim kapelama postavljeni su secesijski oltari Srca Marijina i Uzašašća Isusova. Na pjevalištu su orgulje, a na zidovima vitražni prozori, slike križnoga puta, drvena rezbarena propovjedaonica i drveni kipovi sv. Petra i Pavla. Ispod kora izrađena je lurdska špiljica i »Božji grob«. Nedjeljne mise su u 7.30 i 11 (ili 10) sati.