ANALGETSKO DJELOVANJE OBLOGA Gorušicom protiv bolova

Crna gorušica
Foto: Shutterstock | Crna gorušica

Crna gorušica (Brassica nigra, lat.), slačica, muštarda, poznata je kao sastojak umaka senfa. U narodu se najviše upotrebljava gorušičino brašno kao oblog (pasta) kod raznih bolova poput reumatskih i neuralgičnih, išijasa, bolova i ukočenosti u mišićima i slično. Kašaste obloge od brašna djeluju intenzivno na cirkulaciju krvi pa sastojci prodiru duboko u tkivo. Za to analgetsko djelovanje najzaslužniji je glukozinolat sinirgin koji se u vodi razgrađuje u alilno gorušičino ulje koje daje ljutinu sjemenkama. U gorušičinu sjemenu nalazi se otprilike 25 posto ulja. Pri upotrebi obloga od gorušice treba biti jako oprezan jer je glavni sastojak ulja alilizotiocijanat koji u osjetljivih osoba može uzrokovati jako crvenilo i upalu kože. Osim toga, ova biljka sadrži i druge farmakološko aktivne fitokemikalije poput sinapinske, sterainske i arachinske kiseline, holina, alkaloida, flavonoida, tanina, terpenoida, bjelančevina i drugih sastojaka zbog kojih je ova biljka prirodni analgetik, diuretik i digestiv te ima razna protuupalna i antioksidacijska svojstva.

  • Gorušičino brašno (Farina Seminis Sinapis) može se nabaviti u ljekarnama, kao i flasteri te papir od crne gorušice. No prije upotrebe važno je savjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom i primijeniti preparate točno prema uputama kako bi se izbjegle iritacije kože.
  • Na osjetljiva mjesta poput lica, dojki i predjela oko spolnih organa ne smiju se stavljati oblozi od gorušice.
  • Oblozi od gorušice primjenjuju se i za zagrijavanje hladnih stopala.
  • Gorušica se može uzimati i u obliku čaja, praha ili senfa pripremljenoga od sjemenaka. Ona potiče apetit i izlučivanje probavnih sokova, no potreban je oprez jer prevelike količine mogu uzrokovati nadražaj i upalu želudca i crijeva.
  • Budući da gorušičino ulje djeluje na izlučivanje mokraće, veće količine mogu izazvati nadražaj bubrega, upalu bubrežne nakapnice i smetnje kod izlučivanja mokraće.