ANTE GALIĆ, OTAC DESETERO DJECE Pročitao sve brojeve Glasa Koncila

Ante Galić
Snimio: M. Knezović | Ante Galić

U malom hercegovačkom zaselku na putu između Posušja i Širokoga Brijega, na brdu nadmorske visine od 900 metara, na Kušanovcu u Crnim Lokvama, koje pripadaju župi Kočerin, žive Ante i Iva Galić – Banožušić. Ante i Iva rodili su i odgojili desetero djece. Imaju dvadesetero unučadi i dvoje praunučadi. Za njihovu kuću svi će reći da ima više diploma nego djece. Naime, bez obzira što su živjeli udaljeni od svih susjeda i po nekoliko kilometara te su satima pješačili do škole, to na obrazovnom području nije bila zaprjeka. Djeca su razasuta na sve strane: Zagreb, Split, Široki Brijeg itd. Njihova je kćerka časna sestra i sada provincijalka u Splitu. Jedan od sinova je savjetnik hrvatske predsjednice za sigurnost. Drugi sinovi i kćeri istaknuti su djelatnici u vojsci, prosvjeti i raznim udrugama. U svoj Kušanovac rado dolaze s cijelim obiteljima. Njihova djeca, srednjoškolci i studenti, sviraju na misama i kad je veliko nevrijeme, a mise se slave na otvorenom.

Dolazeći u njihovu obitelj, kratko smo razgovarali s Antom (1929. godište) koji je dugogodišnji i marljivi čitatelj Glasa Koncila. Svjedoči on, ali i oni koji ga poznaju, da je pročitao sve brojeve od početka izlaženja do danas. Kaže da mu je najdraže čitati o blaženom Stepincu te komentare o društvu i politici. Žao mu je, kako je dodao, da je sve manje čitatelja. Iako se služi internetom, svjestan je Ante da je najveća draž čitati s papira.

Ante je radio u rudniku, bio je i duvandžija (prodavač škije – duhana) te je zbog svoje pismenosti davao poduku držeći tečajeve opismenjavanja po selu.

Mario Knezović