Tijekom vrtlarenja smanjuje se opseg opterećujućih misli jer odsutnost društvenih mreža i loših vijesti, zaokupljenost radom i dodir sa zemljom i opuštajućim bojama zemlje, trave i biljaka djeluju pozitivno na um

Da priroda liječi poznato je od davnina, a u starim se zapisima mogu pronaći dokazi o blagodatima prirode za ljudsko zdravlje. Još iz doba staroga Egipta spominju se faraonski liječnici koji su preporučivali šetnje vrtovima kod psihičkih tegoba. U knjizi »Povijest hortikulturne terapije« navedeni su zapisi iz samostana Clairvaux u Francuskoj u kojima sv. Bernard spominje terapeutske dobrobiti zelenih biljaka, mirisa i pjeva ptica. Uzgoj bilja prepoznat je kao učinkovita terapija među stručnjacima, koji su takav način rada uvrstili kao priznatu metodu terapije, nazvanu hortikulturna terapija, u kojoj uzgoj biljaka služi u terapijske svrhe. Među poznatim je začetnicima hortikulturne terapije američki psihijatar Benjamin Rush koji je zapazio da su se muškarci koji su kopali u vrtu izliječili od dijagnosticirane manije, za razliku od muškaraca koji nisu kopali. Daljnjim istraživanjima potvrdio se pozitivni utjecaj rada u vrtu i poljoprivredi na mentalno zdravlje pa su iz toga razloga u psihijatrijske bolnice, a kasnije i u odgojne ustanove uvedene poljoprivredne i vrtlarske djelatnosti kao oblik terapije. No hortikulturna terapija nije samo oblik terapije za mentalno zdravlje, nego i za sveukupni zdravstveni status čovjeka. Udruga okupacijskih terapeuta još je 1936. godine službeno priznala hortikulturu kao specifičan tretman za tjelesne i psihičke poremećaje. Nakon Drugoga svjetskoga rata vrtovi i hortikulturne aktivnosti počeli su se primjenjivati kao oblik rehabilitacije veterana s motoričkim poremećajima koji su bili posljedica ranjavanja. Dakle, hortikulturna terapija oblik je liječenja pacijenta u kojem stručnjaci koordiniraju terapiju s ciljem postizanja unaprjeđenja kognitivne, psihološke, socijalne i fizičke funkcije korisnika pozitivnim interakcijama ljudi s biljkama i vrtovima.

Rad u vrtu za mentalno i fizičko zdravlje

No osim službenoga, profesionalnoga rehabilitacijskoga tretmana, u svakodnevnom životu terapija »dodira sa zemljom« dostupna je svakoj osobi koja ima mogućnost vrtlarenja. Vlastiti uzgoj povrća i voća mnogo je više od zdrave hrane. Osim neupitne kvalitete domaće uzgojene hrane, rad u povrtnjaku i voćnjaku uvelike pridonosi ukupnomu zdravlju jer poboljšava mišićnu snagu i biomehaniku tijela, djeluje na smanjenje stresa i osjećaj zadovoljstva. Razne fizičke aktivnosti poput kopanja, sadnje, zalijevanja, čupanja korova i slično omogućavaju povećanje opsega pokreta, istezanje i rad mišića, koordinaciju pokreta i ravnotežu te poboljšavaju kondiciju, cirkulaciju krvi i disanje. Boravak na prirodnom svjetlu potiče proizvodnju vitamina D, što je posebno važno u prevenciji osteoporoze (krhkih kostiju), no taj vitamin također daje snagu mišićima, potiče imunitet, štiti od dijabetesa i djeluje pozitivno na probavni sustav. Osim toga, boravak na svježem zraku i svjetlu, zajedno s fizičkom aktivnošću, djeluje umirujuće jer smanjuje negativne emocije poput straha, ljutnje, tuge. Fizička aktivnost djeluje i na smanjenje »hormona stresa« kortizola i povećanje razine »hormona sreće« serotonina. Osim na smanjenje stresa, fizička aktivnost i rad na zemlji, kao i boravak na prirodnom svjetlu, povezani su sa smanjenjem depresije i drugih mentalnih bolesti. Tijekom vrtlarenja smanjuje se opseg opterećujućih misli jer odsutnost društvenih mreža i loših vijesti, zaokupljenost radom i dodir sa zemljom i opuštajućim bojama zemlje, trave i biljaka djeluju pozitivno na um. Rad u vrtu je kreativan i poticajan, a osim toga pokazuje vidljive rezultate promatranjem kako se biljke razvijaju iz dana u dan, što djeluje na osjećaj zadovoljstva.

Sat rada u vrtu
(plijevljenje, sadnja) može sagorjeti od 200 do 400 kalorija
7,3 % Hrvata
preferira vrtlarenje kao način za borbu protiv dosade prema istraživanju Agencije za mjerenje učinaka komunikacije i istraživanja »MediaNet«
BLAGODATI
Za sigurnu »terapiju« u vrtu
Prije svakoga vrtlarenja treba kao i prije bilo koje druge vježbe i tjelesne aktivnosti postupno zagrijati mišiće, istegnuti ruke i noge.
Rad u vrtu treba biti redovit i ujednačen jer u protivnom će vrt biti zapušten, što često dovodi do pretjerana rada u želji da se nadoknadi propušteno, a to može rezultirati ozljedom kralježnice i zglobova, ali i opterećenjem srčano-žilnoga sustava.
Tijekom rada u vrtu treba raditi stanke odmora i mijenjati pokrete te se povremeno istezati.
Teže predmete koji se upotrebljavaju u vrtlarstvu (kašete i slično) treba podizati pravilnom tehnikom tako da se upotrijebi snaga nogu u uspravnu položaju, a ne saginjanje.
Za rad u vrtu treba imati zadovoljavajuću obuću i odjeću. Na glavu treba staviti kapu za zaštitu od sunca i obuti čvrstu obuću, a ako se radi oštrim alatima ili trimerom, dobro je imati zaštićene noge (hlače). Osim toga, zaštitne vrtne rukavice spriječit će oštećenje kože i noktiju te stvaranje žuljeva.
Nikako ne raditi u vrtu kada je sunce najjače, između 10 i 16 sati, nego u ranim jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima.
Tijekom rada u vrtu zbog znojenja se gubi više tekućine pa treba piti dovoljnu količinu vode.