PRODAJA GRAĐANSKIH PRAVA Ekonomski prognanici iliti o licemjerju

ZAŠTO DOBIT I NOVCI SMIJU PRIJEĆI GRANICE, A LJUDI NE

U početku bijaše EB-5

Tko je među prvima počeo prodavati građanska prava na svojem području? Sjedinjene Američke Države svojim Imigracijskim zakonom iz 1990. godine u programu pod nazivom EB-5. Pravo boravka u SAD-u može se steći ulaganjem pola milijuna dolara u ruralna područja ili u područja visoke nezaposlenosti, ili ulaganjem milijun dolara u ostala područja SAD-a.

shutterstock_361121174
NU diplomata

Sve zemlje koje prodaju građanska prava navode da prethodno provode sigurnosnu provjeru aplikanata. Nažalost, nitko ne navodi koliko je ta provjera detaljna i temeljita te koliko se odnosi na lokalnu sigurnosnu provjeru, a koliko na suradnju s međunarodnim institucijama koje su na ovaj ili onaj način zadužene za suzbijanje kriminala, terorizma i ostalih zala. Indikativno je da pojedine državice nisu izvršavale svoj posao kako spada pa su diplomatski »kažnjene«. Primjer može biti kanadsko uvođenje vize za osobe s putovnicama karipske državice Sveti Kristofor i Nevis. Povod je bio ulaz iranskoga biznismena Alizere Moghadama u Kanadu s diplomatskom (!) putovnicom Svetoga Kristofora i Nevisa. Nakon dolaska zatražio je sastanak s kanadskim premijerom. Kupio je diplomatsku putovnicu za milijun dolara i njome se služio za putovanje po svijetu bez viza, po povlaštenom režimu. Njegova domaća putovnica nije imala taj šarm.

Mađari podrijetlom iz Zimbabvea

Mađarska je vlada prije nekoliko tjedana objavila plaćeni oglas na dvjema stranicama u najprodavanijem afričkom časopisu »New African Magazine«. Balasz Garamvolgyi, mađarski konzul u Bahreinu, u oglasu navodi prednosti mađarskoga programa u odnosu na ostale: brza procedura (manje od mjesec dana), trajno pravo boravka, najniža cijena, odsustvo zahtjeva fizičke prisutnosti u Mađarskoj, odsustvo zahtjeva za kupnjom nekretnina, pravo kretanja u schengenskom području (i šire), prihvat obitelji (bračni drug, djeca, roditelji – svi stječu prava), jamstvo povrata plaćenoga novca nakon pet godina, pravo na niže cijene obrazovanja diljem EU-a itd. Sve to kupac može dobiti za 300.000 eura, a kad stekne mađarske dokumente može lijepo u Hrvatskoj i drugim članicama EU-a zatražiti sva prava koja ima kao građanin EU-a. Eto primjera kako lijep novac i željeznu kapiju otvara.

A kod nas?

U Hrvatskoj strani ulagači mogu dobiti pravo boravka i bez specificiranoga iznosa investicije, ali na kratko vrijeme – na godinu dana. Dozvola za boravak i rad može se odobriti strancu koji u trgovačkom društvu ima vlasnički udio od najmanje 51 posto, a pritom trgovačko društvo mora biti nositelj poticajnih mjera sukladno propisu o poticanju ulaganja, ili provodi strateške investicijske projekte sukladno propisu o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske (Zakon o strancima, NN 130/2011, 74/2013).