FASCINANTNI DJEČJI RAZGOVORI NA FILMU Djeca – primjer zajedništva

Bogovi Molenbeeka
»Bogovi Molenbeeka« (Aatos ja Amine / Gods of Molenbeek); dokumentarni film; redateljica: Reetta Huhtanen; sudjeluju: Aatos, Amine

Otvoreno je posebno izdanje ovogodišnjega ZagrebDoxa. Odgođeno zbog pandemije koronavirusa, održava se sada od 4. do 11. listopada. U smanjenom programu natječu se samo filmovi iz međunarodne i regionalne konkurencije, a ostali su u popratnom programu nazvanom The Best of the Rest. Ukupno se prikazuje i dvanaest hrvatskih filmova, od kojih se četiri natječu u regionalnoj konkurenciji. Od njih svakako valja izdvojiti izvrsno koncipiran dokumentarac »Jedna od nas« Đure Gavrana, o vrlo važnoj i teškoj temi obiteljskoga spolnoga nasilja.

Upravo su ti dječji razgovori fascinantni jer oni bez ustezanja i predrasuda govore o Bogu, smislu života, smrti i zajedničkom življenju u solidarnosti svih ljudi. U svemu tome daju pravi primjer odraslima i cijelomu svijetu.

Film otvaranja ZagrebDoxa bio je vrlo zanimljiv i dirljiv dokumentarac »Bogovi Molenbeeka« finske autorice Reette Huhtanen. Posebnost je u tome što je sve dano očima i mislima šestogodišnje djece različitih nacionalnosti i religijske pripadnosti koji su iskreni, najbolji prijatelji te žive u susjedstvu u bruxelleskoj četvrti Molenbeek, u kojoj je bilo terorističkih napada.

Aatos je Finac, kršćanin, kojemu majka priča priče iz skandinavske i grčke mitologije. Amine je pak musliman čija se obitelj doselila iz Maroka, a otac ga poučava o islamu. Flo je djevojčica iz Belgije koja im se katkad pridružuje u igri i razgovoru. Upravo su ti dječji razgovori fascinantni jer oni bez ustezanja i predrasuda govore o Bogu, smislu života, smrti i zajedničkom življenju u solidarnosti svih ljudi. U svemu tome daju pravi primjer odraslima i cijelomu svijetu. I upravo svjedočeći ono što govore i žive, bolno i u suzama podnose rastanak kada se Aatos s obitelju seli u Finsku. Snažno prijateljstvo iz djetinjstva zacijelo će pamtiti. Prije toga prikazan je kratak hrvatski film »Osoba« Sunčice Ane Veldić o odlasku iz Zagreba nakon potresa i pandemije.