FILM »KAPETAN FANTASTIČNI« PROTIV KONVENCIJA Ljubav omogućuje i kompromis

»Kapetan fantastični« (Captain Fantastic); drama; redatelj: Matt Ross; glume: Viggo Mortensen, Frank Langella

To je odlična drama s vrlo dirljivim i specifičnim humorom o neobičnoj obitelji u sadašnjici, koja živi izdvojeno u prekrasnom šumskom krajoliku sjeverozapadne Amerike, daleko od gradske vreve i suvremenoga kapitalizma koji uvelike kritizira.

Američki nezavisni film »Kapetan fantastični« dobio je nekoliko nagrada publike za najbolji film na međunarodnim festivalima. Lani je u Cannesu u programu »Izvjestan pogled« nagrađen za najbolju režiju, a doista izvrstan glumac Viggo Mortensen bio je nominiran za najbolju glavnu mušku ulogu za Oscara, Zlatni globus, BAFTA-u… Matt Ross napisao je originalan scenarij, vrlo intrigantan i donekle subverzivan, te vješto režirao film stvarajući odličan ritam i narativni tijek.

Likovi karakterno duboko profilirani

Fotografija Stephanea Fontainea vrlo je lijepa i dobra. Gluma cjelokupnoga ansambla također je jako dobra, što je pogotovo vrijedno jer u filmu ima puno djece glumaca, a svaki lik je karakterno duboko profiliran.

To je odlična drama s vrlo dirljivim i specifičnim humorom o neobičnoj obitelji u sadašnjici, koja živi izdvojeno u prekrasnom šumskom krajoliku sjeverozapadne Amerike, daleko od gradske vreve i suvremenoga kapitalizma koji uvelike kritizira. Obitelj tvore roditelji i šestero djece, tri sina i tri kćeri. Oni ih sami odgajaju i obrazuju na vrlo specifičan način, potiču ih da samostalno misle, uče ih mnogim fizičkim i intelektualnim vještinama i snalaženju. Sve je uvijek uz istinu i pravednost, zajedničku pjesmu, brižnost i ljubav, ali ne vodeći puno računa o uobičajenim konvencijama.

Donošenje odluka na dobrobit djece

Preokret nastaje nakon majčine smrti, kada otac Ben (Mortensen) odlazi s djecom u grad. Događa se velik i donekle komičan nesklad između njih i rodbine. Film dobro prikazuje propitkivanje vlastita otčinstva i donošenja odluka na dobrobit djece, koja imaju mnogo znanja, ali ne i iskustva ponašanja s drugom djecom, mladima i odraslima. Ljubav i zajedništvo koje ih spaja utječe na prihvaćanje kompromisnih rješenja za dobro svih i pomirenje dvaju svjetova, života u prirodi i gradu.