FILM U KOJEM GLUME NATURŠČICI Snažni osjećaji

Oaza
»Oaza« (Oasis); drama; režija: Ivan Ikić; glume: Goran Bogdan, Maruša Mayer, Valentino Zenuni, Marijana Novakov, Tijana Marković

Pobjednik u Glavnom programu Zagrebačkoga filmskoga festivala i dobitnik nagrade Zlatna kolica jest uistinu poseban film – »Oaza« Ivana Ikića, u produkciji Srbije, Slovenije, BiH, Francuske i Nizozemske. U programu Ponovno s nama, u kojem su glasovali gledatelji, pobjednik i dobitnik Zlatnog bicikla jest hrvatski film »Tereza 37« redatelja Danila Šerbedžije, s visokom ocjenom 9,25.

Film »Oaza« ima već nekoliko nagrada, a ističe se nagrada na Venecijanskom festivalu u programu Dani autora, gdje je imao svjetsku premijeru i gdje je proglašen najboljim te je dobio nagradu Europa Cinemas Label Award.

Posebnost je filma u temi i odabiru glumaca naturščika, iz doma za mlade s posebnim potrebama. Naime, nakon uvodnih arhivskih dokumentarnih snimaka iz sedamdesetih, u kojima se govori o boljoj budućnosti štićenika takvih ustanova, slijedi fiktivna priča u kojoj je autor pokazao nažalost tužnu sadašnjost u kojoj su oni usamljeni i osuđeni da ondje ostanu cijeli život, zanemareni od vanjskoga svijeta. No unatoč nedostatcima, te su osobe sposobne voljeti, željne su ljubavi, imaju snažne osjećaje koji ih često vode u postupcima. Oni su dokazali i da na glumačkim radionicama mogu uspjeti te dobiti uloge u filmu u kojem ne glume sebe, nego likove. Time su učinili iskorak u svojem životu i pokazali nove sposobnosti. Njih troje glume glavne uloge: Mariju, Roberta i Draganu. Iz perspektive svakoga od njih prikazan je zaplet. Njihove odgojitelje igraju profesionalni glumci.

Istinit događaj za koji je autor Ikić davno čuo dao mu je ideju za scenarij. Naime, riječ je o ljubavnom, emocionalnom trokutu koji se zbio u domu za mlade s teškoćama. Ikić temi pristupa s velikim obzirom, a likovima s empatijom, koja se budi i u gledatelja.