FILMSKI ZAČIN: ODNOS PREMA IZBJEGLICAMA Dva i pol sata odraza današnjice

»Kvadrat« (The Square); drama/komedija; redatelj: Ruben Östlund; glume: Claest Bang, Elisabeth Moss, Terry Notary

Dobitnik »Zlatne palme« u Cannesu ove godine, švedsko-njemačko-francusko-danski film »Kvadrat« redatelja i scenarista Rubena Östlunda potvrdio je svih šest nominacija za nagrade Europske filmske akademije: najbolji film, komedija, režija, scenarij, scenografija i najbolji glumac – Claest Bang. Taj najbolji europski film, koji je ipak više drama nego komedija, premda ima dosta ironično duhovitih i crnohumornih trenutaka, britka je i inteligentna društvena satira današnjice, posebice njezin odraz kulturno-političko-medijskoga okruženja, začinjen odnosom prema izbjeglicama, što je prisutno u Europi, ali i u cijelom svijetu. »Kvadrat« upravo stiže u nezavisna kina.

Iako film traje dva i pol sata, vrlo je zanimljiv i drži gledateljevu pozornost jer je jako slojevit, navodi na prepoznavanje situacija i u vlastitoj zemlji i na razmišljanja o sadašnjosti, čiji se rukavci tako dobro zrcale, te potiče na promišljanja kamo ide današnji svijet, a time i čovjek, ima li mjesta dobroti, altruizmu i zajedništvu, ima li sigurnosti i uzajamne skrbi. Jesu li tu mjesta zauzeli skandali, senzacionalizam i animalizam u najčudnijim oblicima. Vrlo su bitni dijalozi i scene tiskovnih konferencija kada se otkriva pozadina kulturne politike, političke korektnosti, nemoći dobrih ljudi i dobrih inicijativa.

Radnja se zbiva u stockholmskom muzeju suvremene umjetnosti čiji kustos Christian postavlja instalaciju na središte trga, rad argentinske umjetnice. To je kvadrat koji simbolizira sigurno mjesto za sve ljude koji su u njemu ravnopravni i brinu se jedni za druge. No dobra vijest nije atraktivna pa PR agencija radi skandaloznu promidžbu. Istodobno je Chistian na ulici opljačkan dok je pomagao ženi koja je zvala u pomoć. Na to su se nadovezali osobni i društveni problemi…