FUTURISTIČKI FILM VRLO BLIZ ZBILJI Znati sve je bolje!?

The Circle
»The Circle«
»The Circle« (The Circle); ZF drama/triler; redatelj: James Ponsoldt; glume: Tom Hanks, Emma Watson

Američki film »The Circle« temelji se na istoimenu romanu pisca Davea Eggersa, prevedenom i objavljenom i u nas. Riječ je o radnji smještenoj u bliskoj budućnosti s elementima trilera i znanstvene fantastike, dobroj glazbi koja pojačava napetost, te filmu u kojem Tom Hanks gotovo prvi put glumi negativca, vrlo manipulativnoga i licemjernoga, čije se zle namjere postupno otkrivaju.

Suvremena tehnologija vrlo brzo se razvija i granice su nepredvidljive, a posao u informatičkoj industriji mnogima je željeni cilj. Posebice je napredak u sredstvima komunikacije, društvenim mrežama i dostupnosti.

U filmu »The Circle« mlada djevojka Mae Holland (Watson) sva sretna dobiva posao u istoimenoj tehnologijsko-informatičkoj tvrtki i naglo napreduje. No od nje direktor Bailey (Hanks) traži da ima uza se uvijek kameru, čime je stalno dostupna, te prikuplja niz virtualnih sljedbenika, a time gubi svoju privatnost. Naime, svi vide gdje je i koje obiteljske probleme ima zbog bolesnoga otca, njezina dečka slijede dronovi te sve poprima kobne posljedice.

Film uzbudljivo prikazuje kako će se čovjek ponašati u takvoj situaciji i hoće li imati suosjećanje i pomoć onih rijetkih koji shvaćaju zle nakane tvrtke i sami ih osjećaju, te hoće li skupiti odvažnost i prekinut taj začarani lanac. Ostaje i pitanje etičnosti i moralnosti u nametnutoj transparentnosti i geslu: Znati je dobro, znati sve je bolje!

Još je jedan film u kinima koji upozorava na moguć problem sredstava suvremenih komunikacija. To je uporaba mobitela kada ljudi imaju tajne, jer su ondje vidljive. Riječ je o dobroj talijanskoj drami »Potpuni stranci« u kojoj skupina prijatelja tijekom zajedničke večere odluči javno čuti i pročitati sve što dolazi na njihove mobitele…