Glas Koncila br. 13/2018.

Uskrs 2018.

KOMENTAR
ZAPAŽANJA
INTERVJU: S. SILVANA FUŽINATO
»USKRS FEST«
MLADI MLADIMA
POTRESNA SVJEDOČANSTVA
USKRSNI POBJEDNICI

Uskrsni broj Glasa Koncila s nadnevkom 1. travnja svojim je sadržajnim, ali i vizualnim izgledom u uskrsnome ruhu. Među posebnim prilozima koji tematiziraju najveći kršćanski blagdan Kristova uskrsnuća jesu: detaljni reportažni izvještaj o ubijenima misionarima u naše vrijeme kao uskrslim pobjednicima; potresna svjedočanstva obitelji čije se dijete liječi od neuroblastoma te osamljene starice koji zajednički poručuju: „Izlaz je uvijek u Uskrslome“, a piše se i o narodnom običaju paljenja uskrsnih krijesova te donosi poezija s tematikom uskrsnuća.

Prvih pet stranica novoga broja posvećene su sažetcima poruka hrvatskih biskupa i nadbiskupa koje su uputili vjernicima, dok se u cijelosti prenosi poruka kardinala Josipa Bozanića pod naslovom: „Potrebno nam je čišćenje puta kojim se išlo u prošlosti zanemarujući istinu“.

U komentaru glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić piše o Uskrsu kao znaku sukobljavanja s ideologijom te ističe: „Suprotstavljanje novim ideologijama više je nego urgentna zadaća, jer ako se zakasni, ako zagovornici tih ideologija preuzmu kontrolu nad državama, nužno će uslijediti novi progoni, u prvom redu vjernika monoteističkih religija, a potom i svih ljudi koji se protive tim ideološkim konstruktima. Iskreno i odvažno suprotstavljanje suvremenim ideologijama sudjelovanje je zapravo u Isusovoj uskrsnoj pobjedi, pa trebalo za to i više ili manje pretrpjeti.“

I sugovornica Glasa Koncila dr. s. Silvana Fužinato s Katedre Svetoga pisma Novoga zavjeta na KBF-u u Đakovu govori o uskrsnuću kao vrhuncu objave Boga ljubavi i života, ali i pozivu uskrsloga Gospodina. Detaljno približavajući evanđelja uskrsnuća među ostalim u intervjuu poručuje: „Ono što daje smisao čovjeku i njegovu životu jest dar vlastita života. Tko ne živi za nekoga, taj umire. Bog, koji je Ljubav, jednostavno je upisao taj zakon u ljudska srca i on je univerzalan.“

Kao najava održavanja 39. „Uskrs festa“ na Bijelu nedjelju generalni direktor toga najstarijega festivala hrvatske popularne duhovne glazbe svećenik Mihael Mišo Prović govori kako se duhovno buđenje mladih u Hrvatskoj očituje i kroz pjesmu i festivale.

U Katoličkim oblikovateljima kulture predstavljen je misionar i pisac Martin Davorin Krmpotić, rubrika „Prigovor znanosti“ tematizira novu europsku plastičnu politiku, a u „Propisi-pravo-pravda“ piše se o najnižoj mirovini, reformama i demografiji. Drugi nastavak povijesnoga feljtona donosi kronologiju i opise zločina srpskih paravojnih postrojba na slatinskom području u Balincima, Četekovcu i Čojlugu te Voćinu, Humu i okolici tijekom 1991. godine. Mladi na svojim stranicama poručuju da su muka i smrt donijeli vječnost.

Na stranicama Glasa Koncila objavljene su i brojne vijesti iz (nad)biskupijskih središta: tako iz Šibenika dolazi vijest o proslavi desetljeća prve katoličke osnovne škole u Hrvatskoj, iz Siska o petim Danima kršćanske uljudbe, s Krka o biskupijskom hodočašću djece na grob Antuna Mahnića, iz Splita sa završetka Dana kršćanske kulture, iz Jasenovca o Danu obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika.

IZVORGlas Koncila br. 13/2018.
Prethodni članakGlas Koncila br. 13/2018
Sljedeći članakRODITELJI OBOLJELIH NASTUPAJU Potpora na životnom putu