Glas Koncila br. 13/2021.

INTERVJU: Akademkinja Dubravka Oraić Tolić
ZAGREB
Utješne poruke Vijeća za nauk vjere nakon pandemije i potresa
KOMENTAR
KRAŠIĆ
U Stepinčevim pismima nema problematičnih mjesta
NA CVJETNICU SE RAZOTKRIO I ISUSOV SUDAC
Kako je Poncije Pilat ušao u Vjerovanje
MADRID – VATIKAN
O eutanaziji u Španjolskoj
SUSRET
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
NAŠI RAZGOVORI
DUBROVNIK
Obnovljena stoljetna pobožnost križnoga puta na otočiću Daksi
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA: ŽUPA POROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE – GRADAC

Korizmena procesija godinu dana nakon razornoga potresa u Zagrebu te razbuktavanja pandemije – naslovna je tema novoga broja Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 28. ožujka.

Na taj se prilog nastavlja i onaj o ulozi pučke pobožnosti u izvanrednim okolnostima u kojem dr. fra Josip Šimić ističe kako su prirodne katastrofe, različite pandemije, ali i ratovi i u prošlosti Crkve poticali pobožnost kršćanskoga puka.

Komentar glavnoga urednika Branimira Stanića uz početak Godine obitelji posvećen je novoj ideologiji »radizmu« kao prijetnji budućnosti te ističe da je naglašeno ulaganje u podupiranje rada kao najvećega smisla čovjekova života put koji društvo ne vodi prema svijetloj budućnosti jer takva ulaganja ne jamče i povećanje broja novorođene djece, nego čak i suprotno.

»Kako je Poncije Pilat ušao u Vjerovanje« – odgovor na to pitanje o jednom od najintrigantnijih likova Velikoga tjedna donosi se na stranicama Teološkoga osvrta i ističe da bi jedva tko od prosječnih suvremenika znao za Poncija Pilata da nema kršćanstva, da nema Vjerovanja i da nema četiriju evanđelista.

U ozračju Cvjetnice akademkinja Dubravka Oraić Tolić u intervjuu govori o suvremenosti Antuna Gustava Matoša, hrvatskoj književnosti i kulturi na križnom putu.

Glas Koncila je iz dokumenta »Pandemija i potres – poziv na obraćenje« Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za nauk vjere priredio pitanja i odgovore na izazove današnjice.

Tvorac velikih hitova popularne duhovne glazbe franjevac Marin Karačić za Glas Koncila govori o svom glazbenom putu te o evangelizacijskoj snazi duhovne glazbe te je uvjeren: Nema ljepšega od služenja Onomu koji nam je darovao talente.

Vjerničko svjedočanstvo na stranicama rubrike »Vjernici laici aktivni u crkvi« dala je Siščanka Đurđica Brlić, a u rubrici Naši razgovori među ostalim se odgovara na pitanje: »Imaju li svi pokojnici ‘pravo’ na katolički sprovod?«

Katolički tjednik predstavlja kako žive katolici na Arapskom poluotoku te u novom broju piše o Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje su vjerske slobode osigurane uz određena pravila.

Rubrika »Obitelj i mediji« daje odgovor na pitanje zašto čitanje priča za laku noć treba postati obiteljska rutina, »Ljudi naših dana« predstavlja zagovornika života Ben Stein, a »Nahraniti vjerom« govori o komunikaciji kao »prevažnom oružju« u borbi za uspjele, trajne i dobre odnose.