Glas Koncila br. 15/2019.

INTERVJU: MONS. DR. ANTE JOZIĆ
PRIDVORJE
PRILIKA
Koridorima kineske dominacije
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
OSIJEK
Završna natjecanja »Vjeronaučne olimpijade«
MLADI MLADIMA
SPLIT
Prava vjera postaje kultura
ZAGREB
Sukob liberalizma i demokracije
BRUXELLES
Sirijski narod zaslužuje bolju budućnost
BRODSKI VAROŠ I VINOGORJE

Više od 400 redovnica s područja Zagrebačke nadbiskupije okupilo se je u subotu 6. travnja u Krašiću, mjestu rođenja, uzništva i smrti bl. Alojzija Stepinca. Naslovnom fotografijom živopisne molitvene povorke na križnome putu, koji je, kao i misu nakon pobožnosti, predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, otvara se čitateljima novi broj Glasa Koncila, 15. u tekućoj godini s nadnevkom od nedjelje 14. travnja.

»Pohod, fotografiranje i incident«, naslov je redovitoga komentara u kojemu urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić analizira medijske reakcije na tri nedavna događaja. »Pohod« u naslovu odnosi se na bratski pohod poljskoga nadbiskupa Josefa Michalika. Urednik objašnjava razliku između bratskoga pohoda i apostolske vizitacije te kritizira neprimjereno medijsko prikazivanje događaja. Medijsko zgražanje i čuđenje što se je predsjednik SDP-a fotografirao s vjeroučiteljem, »jedan javni djelatnik«, tj. predsjednik jedne stranke, »s drugim javnim djelatnikom«, tj. nastavnikom u hrvatskom školskom sustavu, druga je tema komentara. A »incident« se odnosi na ometanje javne tribine u kinodvorani Studentskoga centra u Zagrebu. »Svatko ima pravo na svoje mišljenje o svakoj osobi, ali nitko nema pravo gaziti slobodu ikoje osobe, pa ni one koja je izdržala zatvorsku kaznu koju je odredio ljudski nesavršeni sud«, kaže urednik Miklenić. Nakon svega, svoj komentar zaključuje pitanjem: »Vraća li se to Hrvatska u najgrublji komunizam?«

Usprkos svemu, Glas Koncila odlučio je u novome broju objaviti intervju kojemu je povod trebao biti radostan. U uvodu u intervjuu između ostaloga se kaže: »Sedamnaest sati prije nego što je u nedjelju 7. travnja u poslijepodnevnim satima u teškoj prometnoj nesreći u tunelu sv. Ilija kroz Biokovo ozlijeđen imenovani hrvatski nadbiskup i apostolski nuncij u Obali Bjelokosti mons. dr. Ante Jozić elektroničkom poštom poslao je autoriziran intervju koji smo uživo vodili u njegovoj rodnoj kući u Trilju tjedan dana ranije. (…) Taj 52-godišnji imenovani apostolski nuncij – čije je biskupsko ređenje bilo najavljeno za 1. svibnja u Splitu – (…) na kraju razgovora izrazio je zahvalnost svima koji su pridonijeli da njegov poziv urodi plodom.« – »Rado preporučujem u molitve naš hrvatski narod, da se ne boji izazova ma koliko god to bilo teško, nego da se uvijek uzda u Boga koji nam daje ne samo odgovore na mnoga pitanja, nego nas nadahnjuje i pomaže nam u najpotrebnijim trenutcima života«, rekao je među ostalim mons. Jozić.

Biskupsko ređenje pomoćnog đakovačko-osječkog biskupa mons. Ivana Ćurića dalo je povoda za reportažu u novome broju Glasa Koncila. Kroz odnose s članovima obitelji – roditelji Ante i Pavka s Buška su se jezera doselili i skrasili na obalama Save, u Brodskome Vinogorju, a sestre Nevenka i Divna odavno su također pošle svojim putovima, ali duboka je povezanost ostala – provlači se i jasno dolazi do izražaja povijest jednoga zvanja.

Među izvještajima o nedavnim događajima ističe se onaj o prvom znanstvenom skupu u hrvatskoj povijesti o ubijenoj i ranjenoj djeci u Domovinskome ratu, koji je održan u samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, u Konavlima. Posebnu pozornost privlače zaključci sa skupa, odnosno zahtjevi da se na neki način nadoknadi mnogo toga što je do sada propušteno u odnosu na najmanje žrtve Domovinskoga rata.

Glas Koncila donosi i izvještaj s konferencije o stanju kršćana na Bliskome istoku, s posebnim naglaskom na sirijske kršćane. Konferencija je održana u Europskome parlamentu u Bruxellesu. A na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu održana je zanimljiva tribina o stanju u Poljskoj, na kojoj je sudjelovao i poljski autor i publicist Grzegorz Gorny. »Svjedočimo sukobu liberalizma i demokracije«, naslov je izvještaja koji ponavlja riječi gosta iz Poljske. Kad je riječ o vjerskom životu u Hrvatskoj, ističe se i izvještaj o završnim natjecanjima »Vjeronaučne olimpijade 2019.« u Đakovu i Osijeku te izvještaj iz Splita i Dubrovnika o otvaranju Dana kršćanske kulture.

Isusova muka i uskrsnuće u umjetničkim djelima te u tradicionalnim pučkim običajima i pobožnostima tema je rubrike »Mladi mladima«. Glas Koncila donosi i drugi nastavak prikaza dokumenta HBK »Da vaša radost bude potpuna (Iv 15, 11) – Kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima«.

»Prilika«, umetnuti prilog Glasa Koncila, u novome broju donosi tri priloga. »Voda je ljudsko pravo«, naslov je prvoga, ekološkoga priloga koji je ponuđen u povodu Svjetskog dana voda.

»Koridorima globalne dominacije« naslov je središnjeg priloga u Prilici, u kojemu dr. Domagoj Sajter analizira kinesku gospodarsku strategiju. »Neki analitičari upozoravaju da je plan Kine vrlo jednostavan: snažno investirati u slabe ekonomije znajući da ne će moći vratiti zajmove, i zatim poput hipoteke preuzeti ono što su financirali i izgradili«, kaže se između ostaloga u prilogu.

Prilog »Prilika« završava opsežnim prikazom dokumentarnog filma »Oni ne će ostarjeti« proslavljenoga novozelandskoga redatelja, scenarista i producenta Petera Jacksona. Redatelj je u filmu uspio prikazati tipične poteškoće i traume vojnika, s kojima bi se mogli poistovjetiti pripadnici svih zaraćenih strana.