Glas Koncila br. 17/2019.

INTERVJU: DR. FRANJO MIJATOVIĆ
MLADI MLADIMA
PRILOG
Ima li mjesta za vjeru u europskoj politici?
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
PROGONI KRŠĆANA
Krvavi Uskrs na Šri Lanki
PAPA U MIRU:
Seksualna revolucija i Crkva
40 GODINA »USKRS FESTA«
O KATEHEZI I RASTU U VJERI
REPORTAŽA: ALADINIĆI – DUBRAVE

Naslovna stranica novoga 17. broja Glasa Koncila s nadnevkom 28. travnja posvećena je ređenju pomoćnoga đakovačko-osječkoga biskupa Ivana Ćurića s naslovom »Bog vas poljubio ‘srićom i zdravljem’!« na kojem su sudjelovali svi ordinariji iz Hrvatske. S toga je ređeničkoga slavlja odaslana poruka da biskupska služba uvijek ima »uskrsnu ćud« te o važnosti umreženosti u zajedništvo s drugim biskupima, a novi se biskup Ćurić prisjetio i imenovanoga nadbiskupa Ante Jozića koji je teško stradao u prometnoj nesreći.

O službenoj predizbornoj kampanji za izbore za Europski parlament u svojem komentaru piše glavni urednik mons. Ivan Miklenić ističući kako vlada snažan dojam da nema pravih tema koje bi zaintrigirale većinski dio biračkoga tijela, a jedna od njih o kojoj se ne govori jest proglašenje isključivoga gospodarskoga pojasa. »Hrvatska je sada već više od pet godina punopravna članica EU-a, a vlade se ponašaju kao da je i dalje u nekakvom predvorju ili im nisu stvarno važni legalni legitimni hrvatski nacionalni interesi. Nije li to tema kojom bi se hrvatska diplomacija trebala vrlo intenzivno baviti, a koja također zaslužuje istaknuto mjesto u predizbornoj kampanji za europske parlamentarne izbore?«, pita se urednik Glasa Koncila.

Budući da se u hrvatskom medijskom prostoru rjeđe čuju glasovi znanstvenika, političara i drugih javnih djelatnika koji vjeruju u Boga i mogu povezati znanost i religiju, sugovornik u novom broju Glasa Koncila je dr. Franjo Mijatović, profesor na Katedri za filozofiju Teologije u Rijeci, a u naslovu je istaknuta misao: »Život je svake sekunde nova mogućnost susreta u Emausu«.

U uskrsnom tonu, na stranicama Glasa Koncila može se čitati o svjedocima vjere u naše doba, a prikazani su životi pastoralnih djelatnika i djelatnica ubijenih u 2018. godini pretvoreni u žrtvu, koristeći se Fidesovim dosjeom.

Na mjestu Teološkoga osvrta objavljen je posljednji nastavak prikaza dokumenta hrvatskih biskupa o katehezi i rastu u vjeri u današnjim okolnostima »Da vaša radost bude potpuna« posvećen je konkretnim službama i nekim od ključnih problema u prenošenju vjere u posljednjim desetljećima.

Povodom 40 godina »Uskrs festa« – najstarijega festivala duhovne glazbe u Hrvatskoj – o povijesti, ali i važnosti toga festivala danas za Glas Koncila govorio je njegov izvršni direktor Slavko Nedić, »Ohrabrenje za nove glazbene korake«.

O župi Svih Svetih u Aladinićima-Dubrave iz pepela najstarije hrvatske biskupije – one Trebinjske – reportaža donosi prikaz života oko 430 obitelji sa 1511 vjernika.

Mladi mladima posvećeni su Božjem milosrđu, u »Našim razgovorima« odgovara se na pitanje Što je to Božje obećanje, u Katoličkim oblikovateljima kulture predstavljen je Bazilije Pandžić, a može se čitati i o blagoslovu kamene minijature vatikanske bazilike sv. Petra Bračanina Josipa Radića.

Tri stranice novoga broja Glasa Koncila s vijestima iz Crkve u svijetu donose tri opsežna i iscrpna izvještaja: o proslavi vazmenoga trodnevlja s papom Franjom, tekstu »Crkva i skandal spolne zloporabe« pape u miru Benedikta XVI. koji je uznemirio duhove te o jednom od najkrvavijih terorističkih napada na kršćane na Šri Lanki.

U prilogu »Prilika« u rubrici Psihologija Lovorka Brajković piše o blagodatima pozitivnoga životnoga stajališta, a na duplerici se tematizira koliko je Europska unija kršćanska te ima li mjesta za kršćanske vrijednosti u srcu Europe.

IZVORGlas Koncila br. 17/2019.
Prethodni članakGlas Koncila br. 17/2019
Sljedeći članakDVADESET GODINA UZ OBOLJELE Zagovornici prava pacijenata