Glas Koncila br. 18/2022.

INTERVJU: FILOLOG ZVONKO PANDŽIĆ
ZAGREB
Vraća se redovita svakidašnjica društvenoga, crkvenoga i vjerničkoga života
U FOKUSU
KOMENTAR
VATIKAN – MOSKVA
Što je papa Franjo poručio ruskomu patrijarhu
NAŠI RAZGOVORI
POMOĆNI ZAGREBAČKI BISKUP O USKRSNOJ DEKORACIJI ISPRED KATEDRALE U REŽIJI GRADA
Pisanicama dati da budu pisanice
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
ODJECI OVOGODIŠNJE MANIFESTACIJE »KRŠĆANSKO LICE KULTURE« U DUBROVNIKU
Kako izgleda kulturno lice kršćanstva?
POVIJESNI FELJTON
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA

Vraćanje redovite svakidašnjice društvenoga i vjerničkoga života tema je kojom se, uz prigodnu naslovnu fotografiju sa redovitog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije, otvara novi Glas Koncila, priređen za nedjelju 1. svibnja.

Glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić u komentaru piše o »svibanjskom buđenju naroda«. »Politička komunikacija među najvišim hrvatskim dužnosnicima u većine je građana uspjela poljuljati povjerenje u njihovo vodstvo te posljednjih dana uspjela nanovo aktualizirati pitanje kako su se na vrh uspjeli ugurati oni koji umnogome ne predstavljaju narod jer ne nose njegovo poslanje i koji se očito do dana današnjega nisu oslobodili komunističkih obrazaca vladanja«, piše među ostalim Stanić.

Sugovornik u središnjem intervjuu je filolog Zvonko Pandžić, koji govori o prvom kritičkom izdanju Judite te o jedinstvenoj kulturnoj važnosti Marka Marulića. »Marulić je uspio postići ravnotežu između glavnih biblijskih scena i vlastitih umjetničkih i stilističkih dodataka koje crpi od ponajboljih pjesnika od antike do njegova doba. Te njegove izvore i uzore, uključujući tu i umjetničku protežnicu njegova epa, noviji izdavači teksta Judite nisu uopće prepoznali ili su ju ignorirali«, poručio je među ostalim sugovornik.

Novi broj Glasa Koncila bavi se i slučajem organiziranja tzv. queer festivala u zagrebačkoj Kinoteci, čime je gradska kulturna ustanova grubo prekršila ugovor sklopljen sa župom sv. Blaža. »Zamislite da se u dvorištu iza naše crkve s jedne strane ulazi u dvorane u kojima se održava vjeronauk za djecu i mlade, probe zborova, okupljaju razne župne skupine, a s druge strane se protivno sporazumu puštaju filmovi queer-tematike. Čini mi se nestvarnim da se takvo što može dogoditi«, komentirao je slučaj župnik Borna Puškarić.

Kao najava Hoda za život, koji će se u hrvatskim gradovima početi održavati od subote 7. svibnja, dolazi razgovor s odvjetnikom Karlom Novoselom, angažiranim u udruzi »U ime obitelji«, koji govori o ugrozama života i mogućnostima njegove pravne zaštite.

Raspeti čovjek i zaboravljeni Bog naslov je priloga koji se bavi dvama (krivodobnim) raspećima u hrvatskoj kulturi. Od zbivanja iz Crkve u svijetu ističe se prilog o bratskim opomenama njemačkoga Sinodskoga puta. Rubrika Reportaža čitatelje vodi u Trnjane, župu nedaleko Slavonskoga Broda. Čitatelji će u novom broju Glasa Koncila pronaći i promišljanje biskupa Ivana Šaška o uskrsnoj dekoraciji koju su ispred zagrebačke katedrale osmislile gradske vlasti.