Glas Koncila br. 19/2017.

INTERVJU: VIRGINIA CODA NUNZIANTE
KOMISIJE »JUSTITIA ET PAX« ZAJEDNO
Katolici u BiH fizički najugroženiji dio Crkve u cijeloj Europi
PRILIKA
Obraćenje i pokora! »Bdijte i molite!«
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
FRANCUSKA
Katolici birali »manje zlo«
MLADI MLADIMA
ZAGREB
Vjeroučiteljska igra iz Božje igre
PAPA POŽEŽANIMA
»U kršćanskoj nadi hodite hrabro naprijed«
DAN SESTRINSTVA
INĐIJA I Novi BANOVCI

“Upravo u vremenu kada kršćanstvo u mnogim dijelovima Europe gubi na svojoj snazi, od velikoga je značenja da se međusobno jačamo u vjeri i u vjernosti Crkvi. Potrebna je hrabrost za ispovijedanje vjere. Nitko od nas ne zna što će daljnji razvoj u budućnosti još sa sobom donijeti”, rekao je nadbiskup Paderborna (Njemačka) Hans-Josef Becker, koji je kao gost predvodio svečano misno slavlje na splitskoj rivi u povodu proslave sv. Dujma, zaštitnika Splitsko-makarske nadbiskupije i grada Splita. Fotografija procesije sa svečevim moćima na splitskoj rivi poziva na čitanje novoga broja Glasa Koncila, 19. u tekućoj godini, s nadnevkom od nedjelje 14. svibnja. U novi je broj umetnuta i “Prilika”, mjesečni magazin Glasa Koncila, koja ovaj put kao temu s naslovnice donosi prilog u povodu 100. obljetnice fatimskih ukazanja.

Hrvatska je još uvijek okovana, ne uspijeva se otrgnuti te i dalje – kako stoji u naslovu – “vapi za oslobođenjem”. Konstatira to u redovitom “Komentaru” urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić analizirajući događaje koji su prošlih dana potresali hrvatsku političku scenu. “Najnovija previranja na hrvatskoj političkoj sceni još su jednom otkrila očitu neslobodu, nesposobnost i nespremnost za stvarno rješavanje bitnih problema hrvatskoga naroda, hrvatskoga društva i hrvatske države, štoviše otkrila su da je Hrvatska i dalje iznutra okovana zemlja koja vapi za slobodom i oslobođenjem”, kaže između ostaloga Miklenić. Na kraju komentara zaključuje: “Nitko nikada nikomu nije darovao slobodu, nego ju je uvijek potrebno izboriti – to je prva zadaća, osobito mladih naraštaja.”

“Katolici u BiH fizički su najugroženiji dio Katoličke crkve na cijelom europskom kontinentu”, šokantni je naslov koji je uredništvo dodijelilo u cijelosti prenesenoj izjavi članova Komisija “Justitia et pax” triju biskupskih konferencija: Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Povod skupa bila je 20. obljetnica osnivanja Komisije u BiH, a na proslavi je sudjelovao i kardinal Peter Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

U povodu skorašnje zagrebačke i splitske inicijative “Hodaj s nama za život, obitelj i Hrvatsku”, gošća u redovitom intervjuu novoga broja Glasa Koncila je Virginia Coda Nunziante, voditeljica talijanskoga “Hoda za život”. “Dekadencija kojoj svjedočimo ide dotle da želi oduzeti roditeljima odgoj vlastite djece za vrjednote tjelesnosti, afektivnosti i odnosa kako bi ga povjerila nevjerojatnim ‘direktivama’ koje bi im se trebale suptilno plasirati u školi. Te direktive dolaze iz Europe, iz Svjetske zdravstvene organizacije, iz Ujedinjenih naroda”, kaže sugovornica. Ali također poziva: “Izići na ulicu u obranu života bez taktiziranja i bez kompromisa znači ući u aktivnu borbu, osobno se zauzimati, boriti se za ono što je pravedno i sveto. Danas postoji tolika potreba za jedinstvom, za okupljanjem u istoj borbi…”

Među izvještajima iz života Crkve u Hrvatskoj ističe se onaj s proljetne katehetske škole koja se bavila temom radosti – kako učenja tako i poučavanja. Tu je i izvještaj o Petom hrvatskom aktivističkom festivalu – VIDIK fest – koji organizira Hrvatska udruga “Benedikt”, a koji je započeo “burnim prosvjedom građana i vjernika koji su se u ponedjeljak 24. travnja okupili ispred splitskoga HNK-a prosvjedujući protiv skandalozne predstave ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ kontroverznoga redatelja Olivera Frljića”. Hrvatsko katoličko sveučilište je, nadalje, organiziralo, a Glas Koncila opširnim izvještajem “popratio” simpozij na temu “Vjerska tematika u hrvatskom medijskom prostoru”.

Iz života Crkve u svijetu čitateljima će zacijelo – osim poruka pape Franje koje Glas Koncila redovito prenosi – biti zanimljiv prilog o tome za koga su i zašto glasovali katolici na proteklim izborima u Francuskoj.

Novi broj donosi reportaže o “malenome stadu” katoličkih vjernika u dvjema župama Srijemske biskupije (Srbija), Inđiji i Novima Banovcima. Mladi se u svojoj rubrici “Mladi mladima” bave obitelji, tvrdeći u naslovu da “mladi znaju da je obitelj na prvome mjestu”.

U povodu Međunarodnoga dana sestrinstva u novome broju Glasa Koncila gostuje predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara Tanja Lupieri, koja poseban naglasak stavlja na odnos zdravstva prema hrvatskim braniteljima, nekad i danas. Sugovornica između ostaloga kaže: “Hrvatski se branitelji javljaju na preglede kad bolest uznapreduje, zapravo ni tada se ne bi javili da obitelj ne čini pritisak na njih, a većina njih nije bila na pregledu kod liječnika zadnjih pet godina iako imaju zdravstvene probleme. Na upit zašto se nisu prije javili najčešće odgovaraju da su ‘naučili trpjeti i podnositi bol’.”