Glas Koncila br. 19/2019.

INTERVJU: DR. WOLLFY KRAŠIĆ
MLADI MLADIMA
PRILOG
Ima li izbora?
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
KONFERENCIJA ZA ŽIVOT
Ljubav je jedini odgovor na ljudsku osudu
STUBIČKE TOPLICE
Posveta novoizgrađene crkve
UZ PAPINU POBUDNICU
SLOBODAN ŠTAMBUK
Tri desetljeća biskupstva
O KATEHEZI I RASTU U VJERI
Definirati lik župnoga katehete
SVJEDOČANSTVA UZ MAJČIN DAN
Ljudski život nema cijene

Detaljni izvještaj sa 29. apostolskoga putovanja pape Franje u Bugarsku i Sjevernu Makedoniju otvara novi broj katoličkoga tjednika Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 12. svibnja. Glavni naglasci brojnih susreta i poruka u zemljama koje imaju »periferijalne« elemente sažeti su u naslovu »Uložiti sve napore da mladi budućnost grade u domovini«, a prenesene su riječi pape Franje koje je izrekao u zrakoplovu vezano uz kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca.

Zlobna tvrdnja u jednom hrvatskom dnevniku bio je povod za komentar glavnoga urednika mons. Ivana Miklenića pod nazivom »Nečuven ugriz Crkve«, u kojem je među ostalim napisao: »Katolička Crkva iz Hrvatske u hrvatskom je iseljeništvu izvršila jedno od najblistavijih svojih služenja hrvatskomu narodu u svojoj povijesti, a to djelo nastavlja i danas u novim, uvelike promijenjenim prilikama. Komu to zapravo smeta?«

Sugovornik u intervjuu je dr. Wollfy Krašić koji je govorio o hrvatskim državotvornim organizacijama u komunističkoj Jugoslaviji i tvrdi da su hrvatske snage otpora komunističkoj Jugoslaviji na kraju uspjele. »Snage su otpora kroz 45 godina postojanja komunističke Jugoslavije prenosile ideju o potrebi stvaranja samostalne hrvatske države, do povoljnoga trenutka kada se ona mogla uobličiti u stvarnosti«, kazao je dr. Krašić.

Prvi nastavak teološkoga osvrta posvećen je predstavljanju apostolske pobudnice pape Franje »Christus vivit – Krist živi« u kojem se poziva na Kristovu vječnu mladost. U drugom nastavku serijala uoči izbora za Europski parlament pomoćni biskup nadbiskupije Mechelen-Bruxelles Jean Kockerols govori kako živi mjesna Crkva u multikulturnom okruženju.

U rubrici »Mladi mladima« suradnici promišljaju o tome kako reći hvala čuvarima našega zdravlja, a povod im je Dan medicinskih sestara. O najavi da se mladim liječnicima ukida staž govori predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo dr. Miran Cvitković koji tvrdi da je u Hrvatskoj liječnički staž i dalje poželjan.

Na mjestu reportaže iz župe, u novome se broju Glasa Koncila uz Majčin dan donose svjedočanstva triju žena koje su nakon razmišljanja o pobačaju odabrale život te svjedoče da ljudski život nema cijene te da imati dijete ne znači uništiti budućnost.

Donose se i izvještaj s proslave zaštitnika Splita sv. Dujma, s međunarodne konferencije za život na kojoj je sudjelovalo 25 govornika, s proslave 30. obljetnice ređenja biskupa Slobodana Štambuka, s posvete novoizgrađene crkve u Stubičkim Toplicama, hodočašća športaša u Mariju Bistricu.

U prilogu »Prilika« središnja je tema posvećena izborima za Europski parlament u svjetlu krize političke legitimnosti te autor mr. Ivo Lovrić daje odgovor na pitanje ima li uopće izbora uoči izbora. U ekologiji se piše o tome kako masovnom izumiranju stati na kraj – dok se filmska rubrika bavi pitanjem: Je li borba dobra čak i ako se ne biraju sredstva.