Glas Koncila br. 19/2023.

INTERVJU SA ZAGREBAČKIM NADBISKUPOM DRAŽENOM KUTLEŠOM
DRŽAVNO NATJECANJE IZ VJERONAUKA O 50. OBLJETNICI »VJERONAUČNE OLIMPIJADE MALOGA KONCILA«
KOMENTAR
SLAVONSKI BROD / IMOTSKI
Hod za život povezao dva kraja Hrvatske
IZ CRKVE U SVIJETU
Ekumenski i međureligijski pečat krunidbe Karla III.
PROSLAVLJENO 150 GODINA VJESNIKA ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE
Izazov i zadaća koju treba nastaviti s ljubavlju njegovati
U FOKUSU
NAŠI RAZGOVORI
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
TEOLOŠKI OSVRT
PROPISI-PRAVO-PRAVDA
BERN
Zlatni jubilej švicarske misije
UZ MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA
OBITELJ I MEDIJI
BILE
Hercegovačka Pieta na Groblju mira
REPORTAŽA: ŽUPA SVIH SVETIH U DEKANOVCU

Fotografijom pobjednika državnoga natjecanja iz Vjeronauka o 50. obljetnici »Vjeronaučne olimpijade Maloga koncila« otvara se novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 14. svibnja.

U okrilju župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, popularne »zagorske katedrale« u Pregradi – mjestu u kojem je prije točno 50 godina planula baklja »Vjeronaučne olimpijade« Maloga koncila – održana je državna završnica istoimenoga natjecanja iz Vjeronauka za osnovne i srednje škole. Kako je prošlo natjecanje i tko su pobjednici otkrivaju već prve stranice Glasa Koncila.

»Kristu koji živi u ljudima Crkve zagrebačke želim se posve predati«, rekao je nadbiskup zagrebački Dražen Kutleša u prvom razgovoru za Glas Koncila nakon liturgijskoga preuzimanja upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom. S novim zagrebačkim nadbiskupom Draženom Kutlešom Glas Koncila u razgovoru je otvorio devet tema važnih za Crkvu zagrebačku i njezino djelovanje u hrvatskom društvu. Obrazlažući što je za njega pastoralni žar, rekao je i da bi volio da postane normalno da i oni koji odlaze s ovoga svijeta odlaze s primljenim sakramentima, pomireni s drugima, nahranjeni euharistijom, kao što je danas normalno da djeca nakon rođenja primaju sakrament krštenja. Protumačio je i što znači kada se svjetovni duh uvuče u Crkvu, što će biti sa zagrebačkim sinodskim hodom te kako će surađivati sa zagrebačkom gradskom vlašću s obzirom na dominantne vrijednosne razlike.

O plodovima vjeronaučnih olimpijada u komentaru piše glavni urednik Branimir Stanić. U tom događanju, piše Stanić, ima daleko više simbolike, pouke i ohrabrenja za današnje vrijeme i za današnje naraštaje nego što bi se to moglo isprva učiniti. »Pouka je Makovih, odnosno vjeronaučnih olimpijada da u odgoju današnjih naraštaja hrvatskih učenika nije dovoljno samo davati im suha znanja i činjenice jer one nisu jamstvo društvenoga zdravlja, nego im treba ulijevati znanja i spoznaje preko kojih će rasti u dobroti, velikodušnosti, vedrini, čistoći i uzornu društvenom djelovanju«, piše među ostalim Stanić.

Nije tajna da je Janjevaca izvan Janjeva više nego u njemu, no tajna žilavosti njihova identiteta možda je upravo u revnosti s kojom se svojemu domu vraćaju, osobito 9. svibnja, na blagdan Prijenosa moći sv. Nikole. Ove su se godine na 120. rođendan svoje crkve okupili iz svih dijelova Hrvatske, a s njima je bio i Glas Koncila. Mogli su se čuti i izrazi nade u povratak. No za to se ipak treba pozabaviti stvarnošću…

Uz Međunarodni dan sestrinstva o stanju u struci medicinskih sestara i tehničara, ali i o »slučajnosti« da se Međunarodni dan sestrinstva slavi na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića za Glas Koncila govore medicinske sestre s hrvatskoga juga i sjevera.

Muževni odgovor na pitanje prvih subota ponudila je četvrta konferencija katoličkih muškaraca »Budi muškarac« koju su pod geslom »Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!« u Domu pastoralnih susreta u Lovranu u subotu 29. i nedjelju 30. travnja organizirali članovi projekta »Muževni budite«. Stranice Glasa Koncila donose teme, pitanja i odgovore s konferencije.