Glas Koncila br. 2/2018.

INTERVJU: MR. FRA ANTE BEKAVAC
KRUNOSLAV PUŠKAR
PRILIKA
Pariška izjava: Europa u koju možemo vjerovati
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
VATIKAN
»Nova prava« i »ideološka kolonizacija«
ZAGREB
Preminuo dr. Marijan Biškup
PIOTR MAZURKIEWICZ
OSVRT
Huškački postupak ili komu pripada slučaj K. B.?
SLAVKO ĆORLUKA
LJUBA DUVNJAK
REPORTAŽA IZ BRIBIRA

“Vjeronauk – mjesto odgoja za samostalan i odgovoran rad” – naslov je izvještaja s Katehetske zimske škole za vjeroučitelje u osnovnim školama. Upravo se tim izvještajem na naslovnici, s odgovarajućom fotografijom, novi broj Glasa Koncila, 2. u 2018. godini s nadnevkom od nedjelje 14. stiječnja, nudi svojim čitateljima. Katehetska zimska škola održana je u Zagrebu, a ove je godine na njoj sudjelovalo oko 350 vjeroučiteljica i vjeroučitelja.

S novim brojem Glasa Koncila objavljen je i njegov mjesečni magazin “Prlika”, koji na naslovnici govori o “Europi u koju možemo vjerovati”. Riječ je o Pariškoj izjavi, dokumentu koji je potpisalo dvanaestero vrhunskih europskih intelektualaca koji zahtijevaju idejni zaokret u Europi, zapravo povratak njezinoj stvarnoj baštini dio koje je i kršćanstvo, kako Europa ne bi prestala biti – naš dom. “Prilika” izjavu donosi u cijelosti.

U redovitome komentaru urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić osvrće se na članak koji je objavljen u Magazinu Jutarnjega lista od 6. siječnja pod naslovom “Tradicionalna obitelj pod udarom klerikalnog tsunamija”. Urednik odbacuje tezu članka prema kojoj Katolička Crkva u Hrvatskoj sudjeluje u onome što članak naziva “konzervativnom rekonkvistom”, koja se prema članku događa u Hrvatskoj, a posebno se je usredotoičila na obitelj. Ideološki i zloporabno se prema obitelji ne odnose oni koji brane njezin naravni značaj i njezinu društvenu ulogu, nego oni koji bi je željeli uklopiti u zapadnu kulturnu revoluciju, u biti obezvrijediti, kaže urednik tvrdeći da je na toj liniji i spomenuti članak. “Cilj je Crkve, koju uz kler tvore i svi vjernici, opstanak i prosperitet i pojedinaca, obitelji i naroda u svom kulturnom, nacionalnom i vjerskom identitetu te u punoj slobodi, a cilj je članka u Jutarnjem listu ocrnjivanje i Crkve i njezinih nastojanja jer implicitno promiče zapadnu kulturnu revoluciju”, kaže između ostaloga mons. Miklenić.

Što se tiče života Crkve u Hrvatskoj, Glas Koncila donosi prilog u povodu smrti – kako se u naslovu kaže – “veleučenog rednovika dječačke vedrine”. Riječ je o pokojnom dr. Marijanu Biškupu, dominikancu i umirovljenome profesoru KBF-a u Zagrebu.

Na trećoj je stranici, nadalje, objavljena propovijed koju je na Bogojavljenje 6. siječnja izgovorio sisački biskup Vlado Košić. Mons. Košić je, između ostaloga, uputio dvije jasne poruke: Hrvatskoj je potrebna lustracija kako u javnome životu ne bi bilo onih na kojima je jednoć počivao represivni sustav; i potrebno joj je drugačiji izborni sustav kako se na vlasti ne bi izmjenjivali jedni te isti ljudi, bez obzira na njihove ljudske i etičke kvalitete i umješnost u upravljanju.

Glas Koncila je također objavio glavne naglaske iz govora koji je papa Franjo uputio diplomatima koji su akreditirani pri Svetoj Stolici na tradicionalnoj čestitarskoj audijenciji u povodu Nove godine. U kontekstu ljudskih prava papa se je osvrnuo i na takozvana “nova prava” te u tom kontekstu i na “ideološku kolonizaciju”, kao i na važnost obitelji.

Gost redovitoga intervjua u ovome je broju mr. Ante Bekavac, franjevac Hercegovačke franjevačke provincije, koji kao moralist govori o moralnim i etičkim izazovima suvremenoga svijeta. Ideologija slobode vodi u slijepi dogmatizam, kaže između ostaloga sugovornik.

Dok je u prošlome broju kao politolog u intervju govorio o sadašnjim izazovima Europe, dr. Piotr Mazurkiewicz iz Poljske sada u teološkome prilogu kao svećenik i teolog progovara o izazovima i dilemama Crkve u zapadnome svijetu, posebno u Europi.

Redovita reportaža, pod naslovom “Živa vjera na bogatoj povijesnoj baštini”, vodi čitatelja u pomalo bajkoviti Bribir.

U rubrici “Vjernici laici aktivni u crkvi” predstavlja se Krunoslav Puškar, mladi profesor engleskog i njemačkog jezika te križevački voditelj inicijative “40 dana za život”. Sugovornik svjedoči o svom usponu od uobičajene tradicionalne vjere do vjere koja je susret s Isusom Kristom te potiče na djelovanje; kao i o tome kako je to biti zbog ozbiljnog shvaćanja svoje vjere pomalo neshvaćen u svojoj okolini: s jedne strane kao nastavnik javni djelatnik, a s druge aktivni borac za život…

Dragocjeno svjedočanstvo u novome broju Glasa Koncila iznosi i Slavko Ćorluka, student medicine u Bernu u Švicarskoj. Premda je u Švicarskoj rođen, odrastao te ima švicarsko državljanstvo, mladić duboko u srcu nosi Hrvatsku te bi barem dio profesionalnog liječničkog života želio ostvariti u Hrvatskoj.

O tome kako je biti prva žena na radnome mjestu koje ima apsolutnu mušku tradiciju, ali i o svojoj vjeri te o cjelovitoj viziji odgoja i obrazovanja, u Glasu Koncila progovara Ljuba Duvnjak, ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu.

U rubrici “Osvrti”, pod naslovom “Huškački postupak ili komu pripada slučaj K. B.?”, čitetelj Rudolf Ćurković osvrće se na slučaj nedavne izjave vjeroučitelja koja je uznemirila javnost. Autor teksta je, očito, ne samo dobro informiran o slučaju, nego i o njegovim pravnim implikacijama te o aktima koji reguliraju ponašanje u školi.

Glasa Koncila s upravo izašlim brojem pokreće novu rubriku, na mjestu dosadašnjeg niza “Upravljenje svojim novcem”. Prvi tekst u novome nizu nosi naslov “Treća čovjekova dimenzija života”, a ta je dimenzija duhovnost, tj. “žeđ za Apsolutnim, za Bogom”, kako kaže autor karmeličanin o. Petar Janjić. Niz nosi naslov “Uvod u duhovni život”