Glas Koncila br. 22/2019.

INTERVJU: DR. ANTO MIKIĆ
MARIO SOBOČAN
PRILOG
Roman u nastavcima: Knjiga puna sarma
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
PAPA O POBAČAJU
To nije odgovor koji žene i obitelji traže
FESTIVAL KRŠĆANSKOGA KAZALIŠTA
Temelji su u kršćanskoj kulturi
UZ PAPINU POBUDNICU
MATE ŠIMUNDIĆ
NAŠI RAZGOVORI
REPORTAŽA: CERJE

Fotografija zagrebačkoga Hoda za život, obitelj i Hrvatsku otvara naslovnu stranicu novoga broja Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 2. lipnja, a u izvještaju se prenose glavni naglasci sa pet velikih skupova na kojima su se okupili zagovornici života iz Splita, Rijeke, Osijeka i Zadra te poslali poruku da su nerođena djeca najugroženija manjina u Hrvatskoj i pokazali da Hrvatska vrvi od ljepote života.

Taj događaj, kao i nedavno održani izbori za Europski parlament, bili su povod za komentar glavnoga urednika mons. Ivana Miklenića naslovljenoga »Zaštita života i demokracije« u kojem među ostalim ističe da su inicijative poput Hoda za život dobrodošle jer pridonose oslobođenju građana, većoj otvorenosti za cjelovitu istinu koja se i danas na mnogo načina želi skrivati. »Time takve inicijative pridonose i većoj i zrelijoj demokraciji u Europskoj uniji, koja je često i snažno izložena grubim ideološkim pritiscima koji ugrožavaju i demokraciju«, napisao je urednik Miklenić.

Budući da se u Crkvi na sedmu vazmenu nedjelju slavi i Svjetski dan sredstava društvene komunikacije sugovornik Glasa Koncila je dr. Anto Mikić, predavač na Hrvatskom katoličkom sveučilištu s uredničkim iskustvom koji je govorio o prisutnosti vjerske tematike u hrvatskom medijskom prostoru, ali i istaknuo kako Crkva ne smije odustajati od svojih medija. A tim se povodom mogu pročitati i glavni naglasci iz poruke pape Franje za Svjetski dan medija.

U rubrici Vjernici laici aktivni u Crkvi svjedoči vjeroučitelj, pastoralni vijećnik i suradnik iz župe Resnik Mario Sobočan, a u »Susretu« je predstavljen teolog i profesor hrvatskoga jezika Mate Šimundić.

Četvrti nastavak teološkoga promišljanja posvećen je apostolskoj pobudnici »Krist živi“ u kojem se ističe kako je za Sinodu o mladima i pobudnicu tipično ustrajanje na tome da »sami mladi budu protagonisti pastorala mladih, praćeni i vođeni, ali slobodni za kreativno i smiono pronalaženje uvijek novih putova«.

U redovitoj reportaži predstavljena je župa sv. Ivana apostola i evanđelista u Cerju, a daje se odgovor kako je malena prigorska župa spojila dva kontinenta.

Među domaćim vijestima su i izvještaj s Festivala kršćanskoga kazališta, Dana hrvatskih svetaca i blaženika, susreta mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije, susreta obitelji s petero i više djece Varaždinske biskupije.

Sa stranica inozemnih vijesti posebnu pozornost izaziva govor pape Franje u sklopu simpozija »Da životu«, gdje je poručio sudionicima »Pobačaj nikada nije odgovor koji žene i obitelji traže!«, a znakovita je i njegova druga poruka sudionicima opće skupštine Međunarodnoga Caritasa »Ljubav koja ne dira džep lažna je ljubav«.