Glas Koncila br. 23/2019.

INTERVJU: PROF. DR. DANIELA BRATKOVIĆ
RUMUNJSKA
Papa beatificirao komunističke mučenike
PRILIKA
Ispadanje iz škole – gospodarski problem
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
MACELJ
Pokušaj zatvaranja neba i ubijanja smisla
DAN HKS-a
Katolička sveučilišta slijede izazove budućnosti
SLAVONSKI BROD
Zdravlje nije najveća vrjednota
MLADI MLADIMA
STIPE MAJIĆ PIPE
PUT U SLOBODU
REPORTAŽA IZ HRELJINA

Izvještajem i naslovnom fotografijom s ovogodišnje svečane proslave Zaštitnice Zagreba, Majke Božje od Kamenitih Vrata, započinje novi broj Glasa Koncila, 23. u tekućoj godini, naslovljen na nedjelju 9. lipnja. Ovogodišnje je slavlje predvodio praški nadbiskup kardinal Dominik Duka. Gost iz Praga u svojoj je homiliji u katedrali među ostalim rekao: »U njoj (zagrebačkoj prvostolnici) je našao mjesto posljednjega počinka i hrabri borac, pastir svoga stada, blaženi kardinal Alojzije Stepinac, čovjek koji započinje niz četvorice primasa: Stepinac, Mindszenty, Beran, Wyszynski, a možemo reći i da dijeli njihovu zajedničku i bolnu sudbinu. Oni govore jasnim jezikom čak i danas, kada je naša Crkva za koju su oni radili, živjeli i trpjeli napadana sličnim ideologijama i metodama.«

»Pokušaj ozbiljnoga kršenja zakona«, naslov je redovitoga komentara urednika Glasa Koncila mons. Ivana Miklenića. Citirajući »Zakon o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu« urednik pokazuje da je odluka, u međuvremenu promijenjena, ministrice znanosti i obrazovanja da se u sljedećoj školskoj godini sredstvima iz Državnoga proračuna financiraju udžbenici samo za obvezne predmete, a ne i za izborne među koje spada i vjeronauk, proizvoljna i da ‘de facto’ predstavlja kršenje zakona. »Ako ljudi na vlasti krše umjesto da poštuju zakonske odredbe i za to ne odgovaraju nikomu, što ostaje od pravnoga poretka, od države kao takve? Nameće se i pitanje: Jesu li to u Hrvatskoj nositelji vlasti iznad zakona, iznad zakonskih odredaba pa ih mogu proizvoljno interpretirati i primjenjivati?«, pita se među ostalim urednik Miklenić.

Što za osobu s invaliditetom znači imati primjereno radno mjesto? Što za poslodavca i radnu okolinu znači imati kraj sebe osobu s invaliditetom? Kakvo je stanje u Hrvatskoj obzirom na zapošljavanje osoba s invaliditetom? Na ta i druga pitanja odgovara, kao gošća redovitoga intervjua u novome broju Glasa Koncila, prof. dr. Daniela Bratković s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Odgovara, među ostalim, i na pitanje kakvi su zaposlenici osobe s invaliditetom. »Osobe s invaliditetom ocijenjene su kao profesionalno kompetentne, izdržljive i precizne u radu, motivirane i prilagodljive na radne zahtjeve, odane i vjerne poslodavcu. Smatra ih se vrijednim zaposlenicima, a poslodavci ističu kako mogu biti i produktivniji od radnika bez invaliditeta. I u drugim se istraživanjima potvrdilo gledanje na radnike s invaliditetom kao na angažirane, lojalne, pouzdane, odgovorne, produktivne i u konačnici za poslodavce profitabilne«, kaže sugovornica.

Među izvještajima iz života Crkve u Hrvatskoj ističe se onaj o proslavi Dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta, kao i onaj o misi zadušnici u Maclju, u povodu 74. obljetnice maceljske tragedije i žrtava hrvatskoga križnoga puta.

Kad je riječ o životu Crkvu u svijetu, Glas Koncila donosi opširni izvještaj o nedavnome pohodu pape Franje Rumunjskoj, zemlji iz koje se je u posljednje vrijeme iselilo trajno ili privremeno nekoliko milijuna ljudi, a čak 750 tisuća djece ne živi s roditeljima, jer su ovi na radu u jednoj od europskih zemalja kako bi svojoj obitelji osigurali dostojanstveni život. Iako je Papin pohod imao i snažni ekumenski naglasak – Papa se susreo s patrijarhom Rumunjske pravoslavne Crkve Danijelom – Glas Koncila je za naslov odabrao Papine riječi: »Misliti na braću i sestre u inozemstvu čin je domoljublja, bratstva, pravednosti«.

Redovita reportaža u novome broju, pod naslovom »Povezujemo se jer lijepo je biti član zajednice«, vodi čitatelja na Kvarner, u župu sv. Jurja u Hreljinu u Riječkoj nadbiskupiji.

Mladi suradnici Glasa Koncila nude pak svojim vršnjacima niz promišljanja o utjecaju novih digitalnih tehnologija i medija na mlade. »Život mladih na digitalnom kontinentu«, zajednički je naslov niza priloga.

»Zašto nema filmova u domovinskom ratu?« – Dio odgovora na to pitanje daje, u rubrici »Susret«, hrvatski branitelj Vukovara, koji je u međuvremenu, kako kaže, nakon što je neko vrijeme »lizao svoje rane« snimio niz filmova o Domovinskom ratu, posebno obrani Vukovara.

S novim brojem Glasa Koncila završava se prikaz poslijesinodske pobudnice pape Franje »Christus vivit – Krist živi«. Prikazuju se posljednja dva poglavlja pobudnice koja govore o pozivu, odnosno njegovome razlučivanju. Otkriti vlastiti poziv znači, kako sugerira naslov priloga, spoznati »za što sam stvoren«.

Dva oveća priloga donosi nova »Prilika«, prilog Glasa Koncila. »Osnaživanje obiteljske ljubavi najbolji je primjer za suzbijanje nasilja«, prilog je koji se, sa stajališta psihologije, bavi nasiljem, pogotovo nasiljem kod djece i mladih. Odustajanje od škole i školovanja, poglavito srednjoškolskoga, danas je višestruki problem. Među ostalim i gospodarski. Upravo se tim vidom, pod naslovom »Kad djeca više ne žele u školu, to postaje gospodarski uteg«, bavi drugi prilog u »Prilici«.