Glas Koncila br. 23/2021.

INTERVJU: ISUSOVAČKI PROVINCIJAL DR. DALIBOR RENIĆ
ZAGREB
Kardinal Josip Bozanić predvodio slavlje 30. obljetnice proglašenja Majke Božje od Kamenitih Vrata zaštitnicom grada Zagreba
ZAGREB
Kardinal Bozanić predvodio misu za Domovinu prigodom Dana državnosti
KOMENTAR
EKVADOR
Ekvadorska Crkva ima sprovode za pobačenu djecu
UZ 54. VOZOČAŠĆE GLASA KONCILA NA TRŠKOM VRHU
BELIZE
NAŠI RAZGOVORI
POVIJESNI FELJTON
ZAGREB
Šesti Hod za život, obitelj i domovinu u hrvatskoj metropoli okupio tisuće ljudi

»Zagreb nas, vjerničku obitelj, treba kao svjedoke Božjeg života« poruka je koju je izrekao kardinal Josip Bozanić na proslavi zaštitnice grada Zagreba Majke Božje od Kamenitih vrata i kojom se uz veliki fotoizvještaj na naslovnoj stranici otvara 23. broj Glas Koncila, priređen za nedjelju 6. lipnja.

Protekli su tjedan obilježila velika društvena i vjerska događanja u Hrvatskoj, a posebno u Zagrebu. Novi je Glas Koncila pridao, uz veliku proslavu Majke Božje od  Kamenitih vrata, pozornost i misi za domovinu koju je u crkvi sv. Petra predvodio kardinal Bozanić te šestom zagrebačkom Hodu za život, koji je nakon mjeseci različitih zatvaranja i posljedica potresa na zagrebačke ulice konačno vratio vedrinu, dječje osmjehe, radost. Detaljan izvještaj uz pregršt fotografija s ovogodišnjeg Hoda za život, koji je okupio tisuće miroljubivih zagovornika života od začeća do prirodne smrti, donosi prilog na 13. stranici.

U redovitom komentaru urednik Glasa Koncila Branimir Stanić piše o tome kako se postavila Katolička Crkva u vrijeme velikog zagrebačkog »trodnevlja za život i dijalog«. »Ako je postojao ikakav plan da se hrvatsko društvo još više podijeli i da se Crkvu i katoličke vjernike upotrijebi kao one koji će biti nositelji novih podjela, oni su pokazali da je moguće ni pedlja odstupiti od svojih vrjednota zaštite života i obitelji, a opet s tih čvrstih polazišta biti spremni stupiti u dijalog sa svima kojima je na srcu i trunak općega dobra hrvatskoga naroda i države«, piše Stanić.

Sugovornik u središnjem intervjuu novog Glasa Koncila je o. dr. Dalibor Renić, isusovački provincijal, govori uz obljetnicu obraćenja sv. Ignacija i o tome što ignacijevska duhovnost može i želi reći današnjem svijetu. »Kriza prenošenja vjere može se nadvladati jedino jačanjem vjere«, poruka je koju je odaslao o. Renić, dodavši među ostalim da je vjera bez razuma nesposobna za razlučivanje i za evangelizaciju te tako postaje izolirana sekta u najgorem značenju te riječi, nešto što katolicizam nikada nije pristao biti.

Uz desetu obljetnicu pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj poseban prilog na 5. stranici donosi njegovih deset »proročkih poruka«. O katolicima u Belizeu, zemlji drevnih Maja, Tomislav Vuković potpisuje još jedan tekst iz niza reportaža o katolicima u manje poznatim i egzotičnim zemljama svijeta.

Uz 54. vozočašće Glasa Koncila koje će se održati u nedjelju 6. lipnja u svetištu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom vrhu ponad Krapine, u posebnom se prilogu raspravlja o tome može li suvremena »pametna tehnologija« u automobilima  istisnuti čovjeka kao »glavnoga« u prometu. Sugovornici u prilogu su dr. Danijel Crnić, vukomerečki župnik koji uz svoje znanstveno-istraživačke i pastoralne obaveze u slobodno vrijeme kao hobi već 19 godina testira vozila, te dr. Anto Čartolovni, stručnjak sa Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta za pitanje umjetne inteligencije. Dakako, uz spomenute priloge Glas Koncila kao i inače donosi obilje vijesti iz Crkve u Hrvatskoj i svijetu.