Glas Koncila br. 24/2023.

U ovogodišnjem Antunovu krije se i rođendan franjevačke teologije
INTERVJU: DR. S. VALERIJA KOVAČ, EKSPERTICA U MEĐUNARODNOJ KOMISIJI ZA FENOMENE ukazanja
KOMENTAR
KNIN, VARAŽDIN I METKOVIĆ HODALI ZA ŽIVOT
»Naša je dužnost biti glas onih koji glasa nemaju«
ZAGREB
Za Svetcem Svega Svijeta hodali 16 kilometara
NAŠI RAZGOVORI
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
ZAPAŽANJA
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
POVIJESNI FELJTON
O ANĐELIMA, UMJETNICIMA I SVETCIMA
REPORTAŽA IZ DUHOVNOGA ŽARIŠTA NA KARLOVAČKOM DUBOVCU

Novi broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 18. lipnja, otvara se naslovnim tekstom i fotografijom s proslave blagdana Svetca Svega Svijeta – sv. Antuna Padovanskoga.

Rijetko je koji blagdan sv. Antuna Padovanskoga dočekan s toliko slavljeničkih povoda poput ovogodišnjega. Dodatni razlog za antunovsku radost je i činjenica da se upravo 2023. navršava 800 godina otkako je sv. Franjo Asiški napisao, a papa Honorije III. odobrio Pravilo Reda manje braće.

Ovotjedni urednički komentar posvećen je (starim) znakovima vremena. »Važno je iskoristiti povijesnu šansu da i ovomu naraštaju slavlje velikih hrvatskih crkvenih i narodnih obljetnica postane duhovna priprava za vremena koja dolaze. Malo toga s obzirom na trendove u domovini i svijetu upućuje na sjajnu budućnost, ali ništa ne priječi da prema toj budućnosti hode duhovno snažniji ljudi«, piše među ostalim glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić.

Nakon što je vlasnik Twittera Elon Musk pogledao dokumentarac Matta Walsha »Što je žena?« i »tweetao« opasku da bi »svi roditelji trebali to pogledati«, objasnio je svijetu da je uklanjanje filma s Tweettera kao »mrzilačkoga« i »rodno iskrivljujućega« bila pogrješka. Nakon Muskova istupa u nekoliko dana film je dosegnuo 177 milijuna pregleda. Upravo je spomenuti film u fokusu prvih stranica novoga broja koje otkrivaju pozadinu filma i njegove tematike.

Hrvatski vjernici gaje veliku pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, hodočaste u njezina svetišta, a teolozi u Crkvi u svijetu spremniji su otvorenije govoriti o fenomenu novijih marijanskih ukazanja, njihovu značenju i ispravnom vrjednovanju. O teološkim načelima kojima bi se Crkva trebala voditi kad je riječ o ukazanjima u intervjuu govori dr. s. Valerija Kovač koja je odnedavno postala članica Znanstvenoga odbora Međunarodnoga opservatorija za ukazanja i mistične pojave pri Papinskoj međunarodnoj marijanskoj akademiji. »U porukama marijanskih ukazanja možemo vidjeti uvijek nanovo aktualizirani poziv upućen svim vjernicima na molitvu, na ponovno okretanje Bogu, na promjenu života te na svjedočenje vjere u svakodnevnom životu«, jedna je od poruka hrvatske redovnice

U pozadini velikih događanja u Nacionalnom svetištu sv. Josipa, koje je posjetila ovotjedna reportaža, nerijetko pomalo u sjeni ostaje dubovačka župna zajednica, koja se okuplja oko lika Blažene Djevice Marije Snježne. Da bi o velikim Josipovim svetkovinama u godini prošlo sve dobro, kao i o drugim »udarnim događanjima« u karlovačkom svetištu, brinu se Marijini »vojnici« s Dubovca. Zapravo, kada Marijini »vojnici« priskoče Josipovim hodočasnicima, od nedjelje do nedjelje u karlovačkoj se duhovnoj oazi događa svojevrsna repriza novozavjetnoga ozračja.

Dosadašnje spoznaje o spašavanju ratne siročadi intervencijama nadbiskupa Stepinca proširuje nova knjiga mons. Batelje, koja je nedavno predstavljena u Zagrebu, te temeljito prokazuje neistine koje su iz krugova Srpske pravoslavne Crkve plasirane o ratnim prihvatilištima u Jastrebarskom i Sisku i izvrtanja povijesne uloge hrvatskoga blaženika i sestara milosrdnica.

Motivaciju za ekumenski pothvat, ali i značenje fenomena popularizacije ikone za Glas Koncila razjasnio je svećenik Krunoslav Kolar, autor prvoga sustavnoga uvoda u teologiju ikone na hrvatskom jeziku. Uz uvod u molitvu pred ikonom otkrio je i kako umjetnost može pomoći u razumijevanju rata na istoku Europe.