Glas Koncila br. 40/2022.

INTERVJU: NOVI REKTOR SVEUČILIŠTA U ZAGREBU PROF. DR. STJEPAN LAKUŠIĆ
VARAŽDIN
Proslavljen srebrni jubilej uspostave Varaždinske biskupije
LONDON
U FOKUSU
KOMENTAR
MATERA
Papa Franjo na završetku talijanskoga euharistijskoga kongresa
NAŠI RAZGOVORI
(PRI)GOVOR ZNANOSTI
TEOLOŠKI OSVRT
PROPISI-PRAVO-PRAVDA
MLADI MLADIMA
AKTUALNO
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA

Svečanim euharistijskim slavljem na prostoru iza varaždinske katedrale proslavljen je srebrni jubilej – 25. obljetnica uspostave Varaždinske biskupije. Središnja je to vijest koju na naslovnici donosi novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 2. listopada.

Misnim slavljem za dvadeset i pet godina života Varaždinske biskupije koje su ostavile puno vidljivih djela koja nisu dopuštala otvaranje provalija predsjedao je zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić koji je u homiliji rekao da je srebrni jubilej Varaždinske biskupije prigoda ponovno vidjeti što je sve zasijano te što se i kako razvija.

Kako je Državni zavod za statistiku mogao zanemariti 157 tisuća hrvatskih katolika i koja je pozadina dvojbenih nedavno objavljenih rezultata popisa stanovništva iz 2021.- aljkavost, neznanje ili namjerno manipuliranje – komentira kao sugovornik demograf i prorektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta dr. Roko Mišetić.

Glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić u komentaru piše o promjeni duhovne karte hrvatskoga sjevera misleći pritom na rođenje dviju novih biskupija iz krila Zagrebačke nadbiskupije prije četvrt stoljeća: Varaždinske i Požeške. »Nema sumnje da bi stanje na tim područjima u odnosu na današnje bilo daleko gore da nisu osnovane nove biskupije kao duhovna središta uz koja su se vjernici lakše mogli nositi s krizama. Drugim riječima, hrvatski je sjever na taj način mogao osnažen ući u novo tisućljeće. Dobro je, pogotovo u vjerničkim krugovima, vraćati se tim početcima jer oni nose čistoću i nevinost kakve imaju i prve ljubavi«, piše među ostalim urednik Stanić.

Nacionalna bazilika Srca Isusova, tzv. bazilika Koekelberg, mjesto je iz kojega je došla inicijativa da se u povodu 150. obljetnice rođenja sv. Male Terezije u Belgiji godina posveti njoj u čast, uz brojne duhovne aktivnosti i inicijative. Uz svetičin blagdan koji se slavi prvoga dana mjeseca listopada Glas Koncila predstavlja nadahnjujuće inicijative.

Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Stjepan Lakušić u intervjuu iznosi svoja nadanja, planove i vrjednote koje će promicati u mandatu. S posebnim obzirom govorio je o zagrebačkim studentima. »Jedino dobrotom možemo stvoriti novo dobro i samo dobri ljudi mogu stvoriti nove dobre ljude koji će biti potencijal budućega razvoja društva, kako Zagreba u kojem djeluje Sveučilište tako i ostatka Hrvatske«, rekao je među ostalim u razgovoru rektor Lakušić.

U novom broju Glas Koncila nastavlja se nizanka iz života prve hrvatske misionarke ljubavi, sestre Franciske Ksavijere – Jozefine Orzes. Od ostalih priloga izdvajaju se izvještaj s 38. redovničkih dana održanih u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Dubrovniku te izvještaj s teološkoga kolokvija o teologiji i praksi sinodnosti.

Uz Međunarodni dan nenasilja koji se obilježava 2. listopada »Mladi mladima« pišu o posljedicama nasilja, okončanju kulture nasilja i zauzimanju za kulturu ljubavi u evanđeoskom Isusovu duhu. A uz završetak ovogodišnje proslave »Vrijeme stvorenoga« donosi se osvrt na Papin apel upućen bogatim zemalja da poduzmu »ambicioznije korake«.